9789137148182_200_en-kvinna-i-blatt-en-ruth-galloway-deckare

I den åttonde boken om arkeologen Ruth Galloway och polisen Harry Nelson kommer döden på besök till den gamla religiösa metropolen Walsingham. En ung kvinna som bott på ett behandlingshem i närheten hittas död samtidigt som en före detta kollega till Ruth som omskolat sig till präst emottar hotelsebrev. Någon verkar angelägen om att kvinnor inte ska ikläda sig rollen som Guds budbärare och att de i största allmänhet ska leva enligt traditionella värderingar som sätter dygd och undergivenhet i första rummet. När också Nelsons fru Michelle blir överfallen och ännu en kvinna hittas död kort därefter trappas dramat upp.

Elly Griffiths serie om Ruth Galloway tillhör kategorin brittiska feelgooddeckare när de är som allra bäst. Det blir aldrig särskilt blodigt, men ändå klarar författaren av att hålla ett högt tempo och en bra spänningsnivå hela boken igenom. Kombinationen av historia, kultur, humor, vardagligheter och karaktärernas inbördes relationer gör serien mycket läsvärd, det gäller såväl En kvinna i blått som de tidigare böckerna. Man skulle dock kunna kalla bokserien en aning konform, för även om berättelserna skiljer sig åt är de i regel stöpta i samma form. Igenkänning behöver dock inte vara något dåligt, utan man kan lika väl se det som att vet vad man får när man köper en bok om Ruth Galloway. Karaktärernas relationer till varandra är dock något som snart hotar att gå över styr, och här tycker jag författaren spelar över en aning genom att para ihop folk och skapa triangeldrama av allt.

I den här berättelsen är det kyrkans historia som står i fokus. Walsingham är en gammal kristen centralort där det bland annat fanns ett kloster – ett av alla dem som Henrik VIII ödelade. Jag gillar att Elly Griffiths väljer att göra nedslag i olika arkelogiska epoker, såväl nyare som riktigt gamla. Vi har under seriens gång nu fått bekanta oss med både romerska lämningar och betydligt nyare fynd från Andra världskrigets dagar. Jag är inte riktigt till freds med upplösningen och motivet i den här boken, men annars håller även En kvinna i blått stilen och jag ser med nöje fram emot att läsa mer om Ruth Galloway.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016. I översättning av: Ing-Britt Björklund

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

10 reaktioner till “En kvinna i blått av Elly Griffiths

      1. Jag kan inte påstå att jag tänker på julen, nej, inte mer än att saker (böcker) skrivs upp på en önskelista 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.