9789174614800_200_loftet

Peter och Katharina gifter sig en dag i början av andra världskriget i Berlin. Det hela är ett uppgjort äktenskap, han är ute efter permissionen och hon får rätt till änkepension om han stupar. Men de fattar tycke för varandra på riktigt, och under krigets följande vedermödor och prövningar kommer det vara tanken på varandra som håller dem uppe. Katharina blir gravid direkt efter bröllopet och föder en son. Medan Peter utstår både hunger och kyla och ser sina kamrater dö en efter en på östfronten och vid Stalingrad lever han med förhoppningen om att en familjeidyll väntar på honom när han återvänder. Men även Berlin har förändrats, och kanske är drömmen enbart en hägring…

Löftet är irländska Audrey Magee’s debutbok. Hennes roman skildrar två vanliga tyskars situation under andra världskriget, och hon har valt att berätta sin historia på ett mycket avskalat och enkelt sätt. Till en början har jag mycket svårt för det nakna språket som nästan enbart består av dialog. Men allteftersom växer berättelsen, och det visar sig att Audrey Magee har valt en förvisso egenartad, men för denna bok helt rätt berättarstil.

Det är ofta i romanernas värld som tyskarna är de onda om handlingen utspelar sig under kriget. Löftet får läsaren att tänka ett steg längre och inse att även om den tyska regimen och krigsmaskinen begick ohyggliga gärningar, fanns det också offer bland de vanliga tyskarna. Inkallade och tvingade att tjänstgöra eller förblindade av löften om ära och hjältedåd – många av soldaterna skickades likväl mot en säker död.

Katharina hemma i Berlin ger oss även en annan sida av kriget än själva fälttågen. Till en början ger det henne och hennes familj fördelar eftersom fadern står nazistpartiet nära. Men lyckan vänder, och kommer att ta ifrån dem allt. De tvingas återvända till de enklare kvarter där de ursprungligen bodde och se de människor de lämnat bakom sig i ögonen på nytt. Men inte ens det kan hjälpa dem, och när kriget är slut återstår bara spillror av de människor de en gång var. Audrey Magee har verkligen lyckats skriva en fängslande debut om ett ämne som redan har behandlats i otaliga romaner. Likväl gör hon något eget av det.

Utgiven av: Lind & Co, 2016. Översättning: Ylva Mörk.

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Löftet av Audrey Magee

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.