9789174293845_200_aren-i-paris_pocket

Från förlagets hemsida:

Hadley är 29 när hon möter den åtta år yngre Ernest Hemingway hos en vän i Chicago. Det är kärlek vid första ögonkastet för dem båda, och efter bara några månader gifter de sig. Ernest är fast besluten att lyckas som författare, och tillsammans bestämmer de sig för att lämna USA.

De hamnar mitt i det turbulenta konstnärslivet i 1920-talets Paris – de bor trångt och fattigt, men umgås med Gertrude Stein, Ezra Pound och makarna Fitzgerald; med miljonärer, konstnärer och bohemer. Långsamt börjar Ernest vinna erkännande, samtidigt som det förut så lyckliga äktenskapet får sina första sprickor. Det är en omvälvande tid där allt det gamla ifrågasätts, där litteraturen, konsten och kärleken söker nya former. Det är en frihet som kan vara svår att leva med.

Åren i Paris är en fantastisk berättelse om en stor och smärtsam kärlek mellan två oförglömliga personer. Vi får följa Hadley som kämpar för att hålla fast vid sin lycka och vid det liv hon hoppats på, medan Ernests främsta strävan bara gäller honom själv och hans skrivande.

Paula McLain tar oss innanför huden på en av världslitteraturens giganter och den kvinna som gick från att vara hans jämlike till att leva i hans skugga.


 

Åren i Paris är en mycket välskriven berättelse om det bohemiska livet i 1920-talets Paris. Vi får följa Ernest Hemingway och hans första hustru Hadley. Det är inte lätt att vara gift med en man med så stora ambitioner som Ernest har, och det faktum att paret nästan ständigt är så gott som barskrapade tär på relationen. Ernest är mycket ombytlig, och det känns redan från ett tidigt skede i boken att parets tid är utmätt, förr eller senare kommer han att falla för en ny kvinna.

Jag tycker att Paula McLain berättar historien om Ernest och Hadley väldigt välavvägt. Det är alldeles lagom detaljerat för att bli intressant, samtidigt som handlingen behåller tempot. Det är förtrollande att förflyttas till 1920-talets Paris och alla de unga, ambitiösa människor som omger paret Hemingway. Åren i Paris är en mycket läsvärd, intressant och fängslande berättelse om en av litteraturhistoriens giganter. Det enda som jag känner kunde ha gjort att boken hade gett mig mer vore om jag faktiskt hade läst något av Ernest Hemingway, vilket jag inte har. Men det kan ju knappast författaren klandras för.

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Åren i Paris av Paula McLain

  1. Jag har sett en film som handlar precis om de här personerna i Paris, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg vilken 🙂 Denna är det inte i alla fall för den håller på att spelas in nu.

  2. Å, den här vill jag läsa! Om du inte läst Hemingways Den gamle och havet, måste du göra det. Jag läste flera böcker av honom när jag var tonåring och älskade dem. Som tonåring är livet litet mer av antingen svart eller vitt, och ganska rakt på. Åtminstone var jag så. Därför kanske Hemingway passade en tonåring, han är ju ganska journalistisk och breder inte ut sig så mycket. Jag kanske måste läsa något av honom igen, och se om jag tycker att han fortfarande håller måttet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.