ensmakebit

Hela hösten har gått och varje vecka missar jag En smakebit på söndag. Det är något med söndagar och allt annat som ska göras just den veckodagen som ständigt sätter käppar i hjulet. Men idag tänkte jag att det var väl tusan om jag inte skulle dela en smakbit ur inledningen till Eld och djupa vatten av Grebe & Träff med er. Samt önska er alla en fin Första Advent förstås!

Han sätter sig upp i sängen. Lyssnar oroligt efter ljud, rädd för att mamma eller pappa ska ha hört signalen från väckarklockan. Han har sovit med den i sängen. Som en hård bulle har den legat under den mjuka kudden. En hemlighet som bara han känner till.
Det enda ljuset i rummet kommer från en orange julstjärna i papp som sprider sitt ljus över pojkrummet. Den smala sängen, furubokhyllan och de färgglada plastbackarna, till brädden fyllda med leksaker, färgas brandgula av skenet. På den lilla byrån invid dörren står en flamingo i rosa glas som han har fått i julklapp av sin lillasyster. Bredvid finns sparbössan som är formad som en kista, med bistra farbror Joakim sittande ovanpå, som om han vaktar pengarna. Pojken vet precis hur mycket pengar han har i sparbössan. Nitton kronor och femtio öre. På väggen sitter en affisch med Ingemar Stenmark. Pojken tänker att han ska bli lika bra på slalom som Ingemar. Han ska också åka nedför de brantaste backarna och vinna alla de största tävlingarna. Pappa har lovat honom att han ska få gå i skidskola i år. Han är ju sju år nu, tillräckligt stor. Och efter jul ska familjen åka till Sälen, där han äntligen ska få pröva sina nya skidor.
Pojken ställer sig upp i rummet. Smyger sig prövande fram över golvet, fram till fönstret. Han ställer sig nära glaset. Känner med handen på den kalla, hala ytan. Utanför är himlen svart och han kan se tusentals gnistrande stjärnor. De ser ut som vassa glasbitar som har krossats över ett svart tyg.

9789187783289_200_eld-och-djupa-vatten

PS! Ni har väl inte missar min Julkalender fullspäckad av böcker och julklappstips som börjar på tisdag den 1 december? På bloggen finns också en julig enkät för den som är i behov av en sådan nu när man ska hinna med både bokblogg och julstress 😉

40 reaktioner till “En smakebit på söndag

  1. Grebe och Träff har jag inte läst något av, även om jag varit sugen på det länge! Tack för smakebiten! Gillar verkligen jultemat på din blogg 🙂

  2. Det kan tyckas lite märkligt att jag inte läst något av den här duon, kanske. Serien står dock ganska högt på listan över serier jag vill läsa, den dag jag behöver en ny 🙂

  3. Den här boken har jag allt sneglat på… så tack för smakbit!
    Klart jag redan lånat din adventsenkät, ska försöka klämma in att följa julkalendern oxå. 😉 Ha det gott!

  4. Tack för smakbiten! Har läst ett par böcker av Grebe och Träff och läser gärna fler. Kul med enkäten och kalendern, ska kollas in närmare 🙂

  5. Jeg har nok hørt om denne skriveduoen, men har aldri lest noen av bøkene. Takk for smakebiten! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.