9789137144856_200_sjalens-dunkla-rum

I den nya boken om Alan Banks och hans kollegor vid North Yorkshire-polisen är handlingen till större delen förlagd till den brittiska landsbygden. Annie Cabbot har fått i uppgift att utreda en traktorstöld eftersom order har kommit från polisledningen att prioritera den typen av brott. Annie är måttligt förtjust, men när kollegan Winsome Jackman kallas ut till en övergiven flyghangar där en hundägare hittat spår av människoblod och samtidigt en ung man med koppling till området där traktorn stals försvinner spårlöst väcks hennes intresse. Alan Banks har varit på semester med sin Oriana, men då han återvänder och blir insatt i vad kvinnorna i hans team kommit fram till anar han att de är något stort på spåren. Den senaste tiden har lantbruksutrustning för miljoner stulits, och brotten verkar organiserade. När så den försvunne mannens vän hittas styckmördad inser polisteamet att de är på rätt väg, men att tiden är knapp innan den som ligger bakom hinner sopa igen alla spåren efter sig…

Peter Robinson har skrivit många böcker om Alan Banks och hand kollegor, och de flesta av dem har varit riktigt bra. Men när det kommer till de senare böckerna har serien varit inne i en svacka, och forna tiders glans har saknats. Med Själens dunkla rum tycker jag dock att författaren hittar tillbaka till sin forna kapacitet och levererar en riktigt bra och väl genomarbetad deckare. I den här boken låter Robinson också både Annie Cabbot och Winsome Jackman ta större plats, vilket jag gillar. Båda de karaktärerna är så pass bra att de skulle kunna ha varsin egen bokserie, och ibland undrar jag om jag inte följer serien mer på grund av dessa två kvinnliga karaktärer än den vinpimplande kommissarie Banks. Men antagligen är det spelet emellan dem som gör hela bokserien.

Författaren väljer att skildra den brittiska landsbygden, och han gör det med finess. Man kan ana sig till det karaktäristiska hedlandskapet med hög terräng och djupa dalar, samtidigt som han också sätter fingret på alla de svårigheter och vedermödor som lantbruket står inför i det moderna samhället. Själva mordintrigen är också sinnrikt konstruerad, men jag kan tycka att inledningen av boken är lite långsam. Det tar en stund innan det finns belägg för att det faktiskt begåtts ett mord. Nu när Peter Robinson visat att han och kommissarie Banks är på banan igen fortsätter jag dock gärna läsa i ännu några böcker.

Tusen tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

3 reaktioner till “Själens dunkla rum av Peter Robinson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.