9789164204615_200_sudden-death

Hjärtspecialisterna Sara Zuckerman och Ola Farmen som vi lärde känna i Flimmer snubblar ännu en gång över ett mysterium. Ola jobbar åt Notting Hill, ett av de främsta fotbollslagen i Premier League. Sara har också en koppling till klubben eftersom hennes nya kärlek är klubbens manager. Under en fotbollsmatch faller en spelare till marken med hjärtstopp, men Sara Zuckerman som sitter i publiken lyckas rädda hans liv. När hon senare kontaktas av sin vän och kollega Ola Farmen inser de att spelaren bara är en i raden som haft koppling till Notting Hill och drabbats av plötsligt hjärtstopp. Några med dödlig utgång.

Tillsammans inleder Sara och Ola Farmen sina efterforskningar för att ta reda på om spelarna tagit något prestationshöjande preparat som fått oönskade bieffekter. Men de har mäktiga fiender, klubben ägs av en multimiljardär som verkar ha fler hemligheter i det förflutna. För vad hände egentligen för tio år sedan när han bestals på några av världens dyraste tavlor och varför är han bevakad av hemliga agenter från Mossad?

I uppföljaren till Flimmer, som mycket väl kan läsas fristående, levererar syskonen Holt en mångbottnad historia fylld med spänning, hemliga agenter och fotboll på internationell toppnivå. Det här med hemliga underrättelseoperationer är något som alltid fungerar för att trigga vår fantasi, och stundtals är det nästan så man förväntar sig att även James Bond ska skymta förbi på gatorna. Däremot är jag inte helt säker på att det alltigenom känns trovärdigt att läkare kommer i kontakt med den typen av verksamhet.

Vad som däremot känns trovärdigt är att det förekommer doping i det fördolda inom idrottsvärlden och att det knappast kan ha en långsiktigt hälsosam effekt för den som tar preparaten. Den medicinska biten känns påläst och sakkunnig, men en smula snårig för mig som lekman. Syskonen Holt lyckas dock göra den begriplig, och det är just den medicinska biten och att huvudpersonerna är läkare som får boken att sticka ut inom en genre som domineras av polisdeckare.

Personligen gillar jag inte riktigt huvudpersonen Sara Zuckerman, hon är en kylig kvinna med viss dragning åt översittarhållet. Visst är hon en kompetent yrkeskvinna, men jag har ändå lite svårt för den typen av personligheter. Däremot är det svårt att inte tycka om den veke och lite bohemiske Ola vilket väger upp för Saras kantighet. Sudden death är en mycket välskriven och spännande berättelse, i mitt tycke en av Anne Holts bästa på senare år. Läs den och du är garanterad en av höstens bästa norska deckare i svensk översättning.

Tusen tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

7 reaktioner till “Sudden death av Anne Holt & Even Holt

  1. Det låter lovande. Jag gillade ju nämligen inte alls Flimmer och tycker att Anne Holts senare böcker överhuvudtaget har varit lite si och så. Bra! Då åker den upp på inköpslistan. 😛

      1. De medicinska termernas närvaro är OK för min del, som har tillbringat 20+ år inom en organisation vars främsta uppgift var vård. Men det jag hängde upp mig på med Flimmer var nog att perspektivet flyttades hela tiden. Det gjorde det svårt att få ett flyt i läsningen. Ganska typiskt när två skriver en bok tillsammans.
        https://tofflan.wordpress.com/2012/07/02/flimmer/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.