9789137144061_200_var-egen-lilla-hemlighet

I den fjärde boken om journalisten Magdalena Hansson, verksam i värmländska Hagfors, står familjetragedierna i centrum. En kvinnlig socialsekreterare, Anna-Karin Ehn, försvinner spårlöst. Man antar att hon är död, och det ligger nära till hands att misstänka maken. Men som socialsekreterare hade hon också en utsatt yrkesroll – det kan det vara någon av hennes klienter som ligger bakom. Vi får även följa några av dessa; Keith och Andrea har nyligen blivit anmälda på grund om misstankar om våld mot barnen och det var till dem Anna-Karin skulle på hembesök när hon försvann. Keith är våldsam, och Anderas tillvaro liknar mest ett fängelse. Men kan verkligen samhället hjälpa henne, och vem ska välja att se innan det är för sent?

Magdalena Hansson kämpar för den lokala redaktionens överlevnad i nedläggningarnas tidevarv och blir såklart inblandad i fallet. De utredande poliserna har sina privata problem, särskilt Petra som inte alls mår bra, men samtidigt står de också inför ett svårt fall. För hur ska man få någon att tala om det alla vill ska förbli en hemlighet?

Ninni Schulman har skrivit en kriminalroman som behandlar ämnen så tunga att det stundtals vilar en filt av tjära över hela berättelsen. Hon gör det mycket bra och realistiskt, det finns många kvinnor och barn som lever i skräck i sitt eget hem. Att handlingen utspelar sig i det slitna brukssamhället Hagfors, långt bort från storstadens trender och kusternas semesteridyller ger också ett slags realitet åt boken som jag tycker mycket om. Det får den att sticka ut ur deckarfloden och skildrar samtidigt Sverige så som det till stora delar ser ut i det som kallas glesbygd.

Jag tycker också att Ninni Schulman lyckas bra med att hantera övergången mellan att skildra mörkret, skräcken och förtvivlan och de vardagliga och hemtrevliga scenerna. Något som inte är alldeles enkelt. Hon har också ett mycket sympatiskt persongalleri vad det gäller huvudpersonerna, och den enda kritiken jag kan framföra är att de kanske tar lite stor plats. Det handlar mycket om både Petra, Christer och Magdalena. Kanske kunde de få mer utrymme i en bok vardera och då låta de andra ta ett kliv tillbaka istället?

Så till det kanske viktigaste i en kriminalroman/deckare. Spänningen. Här tycket jag verkligen att Schulman lyckas. Boken är en riktig bladvändare som hela tiden driver läsaren vidare. Korta kapitel och ett lättillgängligt språk gör den till en bra läsupplevelse. Trots eller kanske tack vare ämnet och det faktum att det gör den till Schulmans kanske hittills mörkaste berättelse tycker jag Vår egen lilla hemlighet är mycket välskriven och anser att den är en av vårens bästa svenska deckare. Jag väntar redan på att Ninni Schulman ska komma med en bok till, trots att en mera realistisk del av mig själv inser att det kommer dröja ett tag.

Tusen tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4+ av 5

6 reaktioner till “Vår egen lilla hemlighet av Ninni Schulman

  1. Bra skrivet om en av vårens bästa deckare. Jag gillar också miljöerna och kan känna uppgivenheten i den lilla orten som de flesta bara vill lämna. Otäcka brott den här gången.

    1. Tack! Jag gillade verkligen svärtan och det råkar vara Hagfors, men kunde ha varit hundra andra ställen runt om i landet. Hon fångar verkligen småstadsmentaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.