9789174612769_200_mrs-sinclairs-resvaska

Roberta är en kvinna mitt i livet som jobbar i en bokaffär. De säljer både gamla och nya böcker och en del av butiken tjänar som antikvariat. Roberta har alltid varit fascinerad av de fragment av mänskliga liv som hon hela tiden hittar i de böcker som de får in. Det kan vara fotografier, brev och små noteringar.

Privatlivet är dock inte särskilt spännande i Robertas eget liv. Med en sjuklig far, en katt och en halvtafflig affär med en gift man har man i princip sammanfattat det hela. Men när hon övertar sin farmor Dorothys koffert upptäcker hon ett mysterium som fångar hennes intresse. Att Dorothy ska ha varit gift med en polsk stridspilot som avled under andra världskriget visste hon sedan tidigare. Men breven hon hittar stämmer inte med faderns födelsedatum och även det faktum att Dorothy i själva verket var gift med en annan man kommer som en chock.

Louise Walters har skrivit en smått vemodig feelgoodroman som utspelar sig både i nutid och i skuggan av andra världskriget. Hon har en ganska lågmäld ton i sitt språk och varken Roberta eller Dorothy är kvinnor som tar till några extremt stora känsloyttringar. Det gör att boken känns småtrevlig men stundtals en aning för saktmodig och sävlig.

Men det finns också mycket att tycka om och känna igen sig i, och för den som är ute efter en berättelse med lite lugnare tempo om en kvinnas inre längtan och känslor är det en perfekt bok. Och samtidigt som jag tycker att boken kanske känns lite känslomässigt platt så gillar jag det. För många håller trots allt sina känslor inom sig och allra helst om man ser tillbaka i tiden var inte en kvinnas känslor något som var av särskilt stor betydelse i allmänhetens ögon. Ingen plats fanns för hysteriska fruntimmer. Så att Dorothy sörjer de barn hon har förlorat, men inte heller känner att hon är god nog åt den yngre man som fattat tycke för henne gör historien mycket trovärdig. Louise Walters är helt enkelt bra på att få fram karaktärernas inre känslor i sin berättelse.

Stort tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Betyg 3+ av 5

9 reaktioner till “Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters

  1. Jag skulle gärna vilja arbeta i en bokhandel i Oxford och hitta både brev och lappar från olika människor. Det triggar fantasin – trots att jag egentligen inte gillar böcker uppbyggda på brev …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.