Jag heter Johanna Wistedt och arbetar dagligen med litteratur och textproduktion. Med flera års erfarenhet av lektörsyrket har jag ett tränat öga när det gäller att hitta detaljerna som gör skillnad i just ditt manus. Mina tjänster vänder sig både till privatpersoner och till förlagsbranschen.

Jag lägger stor vikt vid noggrannhet och engagemang. Mitt mål är att lyfta din text till nästa nivå och att få dig att se nya möjligheter och perspektiv. Att hjälpa skribenter att lägga det pussel som skapar ett professionellt helhetsintryck är både spännande och utmanande. Samtidigt lägger jag också stor vikt vid att texten förblir din egen. Förslag till ändringar sker alltid med varsamhet.

Mina erfarenheter/CV:

  • Förlagsredaktör med ansvar för slutredigering av bokmanus tillsammans med författaren.
  • Redaktör med ansvar för manusutveckling hos skrivplattformen EasyWrite Sverige.
  • Frilansande lektör och redaktör med fokus på manusutveckling för privatpersoner.
  • Förlagslektör med erfarenhet av manusbedömning för flera väletablerade förlag.
  • Jurymedlem för Crimetime Award 2019-2021 i kategorin årets Årets deckardebut.
  • Tidigare bokskribent för tidningen amelia.

Processen är individuell och jag arbetar utifrån en skräddarsydd lösning för att tillgodose just dina önskemål. Kundens bästa är alltid i fokus. Alla offerter är kostnadsfria.

Kundernas omdömen:

”Lyxade till det och bad Johanna Wistedt tycka till om deckarmanuset jag slutför nu, del fyra i serien om Jessica Jackson och Mörkö. Jag fick mycket bra och konstruktiva synpunkter som vässar texten ett snäpp till. Jag har varit kritisk till lektörsutlåtanden tidigare, men det var helt klart värt det.”

― Samuel Karlsson, författare till Morden på Mörkö-serien (Lind&Co)

”När jag inte kom längre med mitt manus på egen hand vände jag mig till Johanna för lektörshjälp. Tack vare konkreta tips på förbättring utvecklades manuset avsevärt. Johanna är proffsig, tydlig, uppmuntrande och snabb. Hon ger strukturerad återkoppling, dels med kommentarer direkt i manus, men också genom övergripande åtgärder föreslagna i ett separat dokument. Hon är en fena på att lyfta fram det som redan är bra och på så sätt boosta författaregot. ”

Linda Ståhl, författare till Syndaren ska vakna (Norstedts 2021)

”Jag valde att anlita Johanna för en inledningsanalys av de första femtio sidorna i ett nytt skrivprojekt och tyckte att det var väldigt värdefullt att få början på mitt manus läst med skärpta spänningsögon.”

― Jona Elings Knutsson, författare till Krokodilens vändkrets (Albert Bonniers, 2020)

Johanna lektörsläste mitt manus och bidrog verkligen till att hitta
utvecklingspotentialen. Genom att peka på konkreta förbättringsområden
kunde jag jobba vidare med texten och lyfta den ännu en nivå.
Resultatet – ett förlagsavtal! Johanna är proffsig och trevlig att ha
att göra med och jag kan varmt rekommendera hennes tjänster.

― Mikael Jisander, debuterar på Modernista Förlag 2021

”Med Johannas hjälp har mitt manus blivit så mycket bättre. Hon har en fantastisk förmåga att bena ut, se problem och komma med konstruktiva förslag på förbättring. Hennes skarpa blick för språk, dramaturgi och detaljer är värd varenda krona. Dessutom är hon generös med beröm för det som redan fungerar. Jag kan varmt rekommendera Johannas tjänster!”

― Bettina Bieberstein Lee, författare till Korpsystrar och Tigeröga. Nominerades till Årets deckardebutant vid Crimetime Specsavers Award 2018.

”Jag är så otroligt glad och tacksam för hjälpen jag fått av Johanna som lektör till min saga. Eftersom jag är nybörjare i mitt skrivande så var det mycket för henne att ta sig an, men hon gjorde det och hon gav mig så bra feedback som hjälpt mig och gett mig inspiration och nya krafter att fortsätta min resa till en färdig bok. Kan varmt rekommendera henne!”

― Louise Brynielsson, barnboksförfattare till Tomten Thure hittar hem (Visto förlag, 2020)

”En av alla rekommendationer som vi författare ofta får är att anlita en lektör. Och jag håller med, det är en bra rekommendation om man vill få hjälp att utveckla både sitt manus och sig själv som författare. Men det gäller också att hitta rätt lektör, vilket jag har gjort med Johanna.  Johanna Wistedt får fem stjärnor av fem möjliga från mig!”

― Annette Brandelid, författare till Professorn och deckarserien af Hjo

”När jag kände att jag satt fast med mitt manus så anlitade jag Johanna. Att skriva är ett ensamt jobb och med Johannas skarpa blick gav hon mig det motstånd och den inspiration som jag behövde för att komma igång igen. Med hennes vägledning och ord så såg jag fallgropar och möjligheter med mitt manus som jag aldrig hade hittat ensam. Jag rekommenderar Johanna för att hon hjälpte mig att se på mitt manus med nya ögon och för att hon har kompetensen att med sylvass precision lyfta upp detaljerna som gör helheten bättre.” 

― Nathalia Erlgren, kommunikatör och aspirerande författare

”Att skriva är en soloaktivitet där det är lätt att bli hemmablind.
Därför har Johanna varit ett ovärderligt stöd för mig, både som en källa till
uppmuntran och inspiration, men framför allt som ett proffsigt, pålitligt
bollplank. Hennes sätt att föreslå förbättringsmöjligheter i mina manus
på ett lika delar ödmjukt som peppande sätt har alltid gett mig extra energi
och självförtroende. Hon har helt klart hjälpt mig att ta mitt skrivande till
en ny, högre nivå.”

― Per Å, aspirerande författare

”Jag är jättenöjd med Johannas lektörstjänst Maxi som gav mig ett fräscht och objektivt sätt att se på mitt manus. Hon kunde pinpointa ut saker som jag annars inte skulle ha upptäckt och hon gav ordentligt med feedback. Rekommenderar varmt Johanna som lektör!”

― Jessica Thåström, författare och föreläsare

”Jag anlitade Johanna för en lektörsläsning. Efter att ha jobbat med annan lektör behövde jag ett par nya ögon som såg min text. Hennes respons var noggrann, fyllig och framförallt relevant. Jag upplever att hon satt fingret på precis det som jag behöver jobba mer med. Skulle inte tveka att anlita henne igen!”

― Pernilla E, aspirerande författare