Jag heter Johanna Wistedt och arbetar dagligen med litteratur och textproduktion. Med flera års erfarenhet av lektörsyrket har jag ett tränat öga när det gäller att hitta detaljerna som gör skillnad i just ditt manus. Mina tjänster vänder sig både till privatpersoner och till förlagsbranschen.

Jag lägger stor vikt vid noggrannhet och engagemang. Mitt mål är att lyfta din text till nästa nivå och att få dig att se nya möjligheter och perspektiv. Att hjälpa skribenter att lägga det pussel som skapar ett professionellt helhetsintryck är både spännande och utmanande. Samtidigt lägger jag också stor vikt vid att texten förblir din egen. Förslag till ändringar sker alltid med varsamhet.

Några av mina meriter:

  • Flera års erfarenhet som frilansande lektör och redaktör med fokus på manusutveckling.
  • Förlagslektör med erfarenhet av arbete för flera väletablerade förlag.
  • Redaktör med ansvar för manusutveckling hos skrivplattformen EasyWrite Sverige.
  • Jurymedlem för Crimetime Award 2019 & 2020 i kategorin årets Årets deckardebut.
  • Bokskribent för tidningen amelia.

Processen är individuell och jag arbetar utifrån en skräddarsydd lösning för att tillgodose just dina önskemål. Kundens bästa är alltid i fokus. Alla offerter är kostnadsfria.

Kundernas omdömen:

”Med Johannas hjälp har mitt manus blivit så mycket bättre. Hon har en fantastisk förmåga att bena ut, se problem och komma med konstruktiva förslag på förbättring. Hennes skarpa blick för språk, dramaturgi och detaljer är värd varenda krona. Dessutom är hon generös med beröm för det som redan fungerar. Jag kan varmt rekommendera Johannas tjänster!”

 Bettina Bieberstein Lee, författare till Korpsystrar och Tigeröga. Nominerades till Årets deckardebutant vid Crimetime Specsavers Award 2018.

”När jag inte kom längre med mitt manus på egen hand vände jag mig till Johanna för lektörshjälp. Tack vare konkreta tips på förbättring utvecklades manuset avsevärt. Johanna är proffsig, tydlig, uppmuntrande och snabb. Hon ger strukturerad återkoppling, dels med kommentarer direkt i manus, men också genom övergripande åtgärder föreslagna i ett separat dokument. Hon är en fena på att lyfta fram det som redan är bra och på så sätt boosta författaregot. ”

 Linda Ståhl, författare vars debutbok ges ut på Norstedts 2021

”Jag valde att anlita Johanna för en inledningsanalys av de första femtio sidorna i ett nytt skrivprojekt och tyckte att det var väldigt värdefullt att få början på mitt manus läst med skärpta spänningsögon.”

 Jona Elings Knutsson, författare till Krokodilens vändkrets (Albert Bonniers, 2020)

”Johanna har lektörsläst mitt manus och har verkligen bidragit till att
hitta utvecklingspotentialen. Genom att peka på konkreta
förbättringsområden har jag kunnat jobba vidare med texten, förvissad
om att den kan lyfta ännu en nivå. Johanna är proffsig och trevlig att
ha att göra med och jag kan varmt rekommendera hennes tjänster.”

 Mikael Jisander, aspirerande författare

”En av alla rekommendationer som vi författare ofta får är att anlita en lektör. Och jag håller med, det är en bra rekommendation om man vill få hjälp att utveckla både sitt manus och sig själv som författare. Men det gäller också att hitta rätt lektör, vilket jag har gjort med Johanna.  Johanna Wistedt får fem stjärnor av fem möjliga från mig!”

 Annette Brandelid, författare till Professorn och deckarserien af Hjo

”Att skriva är en soloaktivitet där det är lätt att bli hemmablind.
Därför har Johanna varit ett ovärderligt stöd för mig, både som en källa till
uppmuntran och inspiration, men framför allt som ett proffsigt, pålitligt
bollplank. Hennes sätt att föreslå förbättringsmöjligheter i mina manus
på ett lika delar ödmjukt som peppande sätt har alltid gett mig extra energi
och självförtroende. Hon har helt klart hjälpt mig att ta mitt skrivande till
en ny, högre nivå.”

 Per Å, aspirerande författare

”Jag är jättenöjd med Johannas lektörstjänst Maxi som gav mig ett fräscht och objektivt sätt att se på mitt manus. Hon kunde pinpointa ut saker som jag annars inte skulle ha upptäckt och hon gav ordentligt med feedback. Rekommenderar varmt Johanna som lektör!”

 Jessica Thåström, författare och föreläsare

”Jag är så otroligt glad och tacksam för hjälpen jag fått av Johanna som lektör till min saga. Eftersom jag är nybörjare i mitt skrivande så var det mycket för henne att ta sig an, men hon gjorde det och hon gav mig så bra feedback som hjälpt mig och gett mig inspiration och nya krafter att fortsätta min resa till en färdig bok. Kan varmt rekommendera henne!”

 Louise B, aspirerande barnboksförfattare

”Jag anlitade Johanna för en lektörsläsning. Efter att ha jobbat med annan lektör behövde jag ett par nya ögon som såg min text. Hennes respons var noggrann, fyllig och framförallt relevant. Jag upplever att hon satt fingret på precis det som jag behöver jobba mer med. Skulle inte tveka att anlita henne igen!”

― Pernilla E, aspirerande författare