Stockholmspolisen ställs inför två mordfall, det ena offret en polisman, det andra en okänd kvinna. Samtidigt befinner sig en helt annan kvinna ute i Europa där hon åhör ett samtal som kommer att försätta henne i fara om de båda parterna förstår att hon har hört och talar deras språk. Och Vanessa Frank, som arbetar mitt i hetluften hemma i Stockholm, tvingas konfrontera en sanning som är förkrossande och som ofrånkomligen  pekar mot att IS finns mitt ibland oss och att de är på väg att infiltrera det västerländska samhället på helt nya sätt.

Änkorna är Pascal Engmans tredje bok om Vanessa Frank och den bjuder precis som tidigare delar på en blandning stora och små ämnen, från det familjära och personliga till det storskaliga och samhällsomstörtande, sammanflätade till en mångbottnad och tät historia återberättad ur flera olika perspektiv. Pascal Engman har en förmåga att fängsla läsaren på en nivå som gör mig både uppslukad och perplex; jag vill bara bläddra vidare men samtidigt knappt veta vad han tänker utsätta sina karaktärer för. Författaren spänner bågen och motståndet i varje scen träffar hela tiden mitt i prick.

Boken är skriven utifrån ett tema som ligger i tiden och författaren spelar sina kort rätt när det gäller rädslan för terror och hur den påverkar vår samtid. Upplösningen av den här boken är dessutom bland det värsta och mest explosiva jag har läst på år och dag, och utan att avslöja något om dess utformning känns det som ett en scen som kommer gå till historien inom den svenska kriminallitteraturen. Med Änkorna visar Pascal Engman att han tillhör den verkliga deckareliten.

Änkorna av Pascal Engman är utgiven av Bookmark förlag, 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.