Foto: Alexander Donka

I höst är du aktuell med Änkorna. Vad handlar boken om? 

▪️ Den handlar om en svensk så kallad lyxeskort, som ombord på en yacht, överhör planerna om ett nära förestående terrordåd gentemot Sverige. Samtidigt, i Stockholm, utreder Vanessa Frank mordet på en ung flyktingkvinna. Det visar sig att det senaste nummer kvinnan ringt är Vanessas. Men vem är kvinnan? Det visar sig att hennes död kan kopplas till IS, men på vilket sätt?

Terror och dess förmåga att hela tiden hitta nya vägar att försöka underminera samhället är bokens tema. Berätta lite om bakgrunden, och hur gör du för att rama in och gestalta ett så svårt och brett ämne? 

▪️Jag påverkades precis som alla svenskar starkt av händelserna på Drottninggatan. Jag ser mig fortfarande om varje gång jag är där. Det var så obegripligt, samtidigt som det på något sätt var väntat. I Änkorna har jag försökt förstå hur 300 människor kan lämna Sverige för att resa ner och operera för den värsta terrorsekt världen skådat. Jag har försökt, och försöker än, förstå. Men det är nog omöjligt att till fullo greppa det. Men för att boken ska bli så realistisk som möjligt har jag gjort ohyggligt mycket research och flera gånger intervjuat terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Berätta lite mer om karaktären Vanessa Frank. Hur fick du idén till din huvudperson, och hur är det att skriva om henne i en serie? Lär ni känna varandra bättre och bättre för varje bok?

▪️ Egentligen fick jag idén till Vanessa när jag kom på namnet. Efternamnet fick hon efter Trelleborgs Allehandas förra chefredaktör, Rickard Frank, som var den enda som ville ge mig ett jobb år 2010. Jag har så oerhört lätt att skriva om Vanessa, det känns som om jag känner henne utan och innan. Hennes kapitel är roligast att skriva, kanske just för att det går så enkelt. För mig är hon självklar, samtidigt som hon är oförutsägbar. Men mest tycker jag om henne för att hon så ofta tvekar på sig själv och sin förmåga att göra gott. Jag tycker otroligt mycket om henne!

Vilka är dina hetaste boktips i höst?

▪️”Tritonus” av Kjell Westö, den är väldigt bra, och Alex Schulmans ”Överlevarna” är otroligt fin. De två kan jag verkligen rekommendera! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.