Som titeln antyder utspelar sig handlingen företrädesvis den sista april, ett datum fyllt av förväntningar och spirande vårkänslor. Men också en dag som likt många andra storhelger blottlägger ensamheten och många människors avsaknad av och uteslutande från en gemenskap, trots att de vid en första anblick befinner sig mitt uppe i ett större sammanhang.

Från den punkten flyter historien ut och bakgrunden kommer till liv, karaktärerna tecknas med precision och lyfter likt en relief från sidorna. Handlingen rör sig från stort till smått, från staden till den östgötska landsbygden. Kittet som håller allt samman och utgör oljan i det välfungerande maskineriet är språket, präglat av en tonalitet och rytm där allt harmonierar. Gunnar Nirstedts debutroman Valborgsmässoafton på Nytorps gärde är en bok för den som uppskattar finstämd romankonst av en författare med sinne för detaljer.

Utgiven av Modernista, 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.