Det som göms i snö är sällan dolt för alltid. När en död man påträffas i Arjeplogfjällen visar det sig att offret legat begravd under snömassorna i tjugo års tid. Olivia Rönning beger sig upp i fjällvärlden för att utreda fallet, men helikoptern kraschar, piloten blir svårt skadad och hon måste hitta ett sätt att skaffa hjälp. Hon påbörjar sin vandring genom vildmarken för att ta sig till civilisationen, men hon är inte så ensam som hon tror, för på fjället finns även några som rest långt för att sopa igen spåren efter ett mord som aldrig var menat att upptäckas.

I den sjätte boken i Börjlinds deckarserie riktas ljuset mot Olivia Rönning som hamnar i en allvarlig knipa, och det visar sig också vara det som till sist lyckas locka hem hennes vän och kollega Tom Stilton från Asien. Det norrländska likfyndet har kopplingar till det förflutna i flera bemärkelser och det står snart klart att enorma värden och familjehemligheter står på spel.

Cilla och Rolf skriver fram sitt persongalleri med en självklarhet som inger liv och trovärdighet, och deras sätt att arbeta med berättarröster och karaktärsdrag lyfter fram människorna bakom rollen. Ett exempel på den tydliga gestaltningen är Minken, som må vara en av de mindre tilltalande men ändock återkommande sidokaraktärerna. Bara smeknamnet är laddat med en högupplöst bild av vilken småkriminell och undanglidande förmåga det är vi har att göra med. Samtidigt är Minken en av de där som alltid ställer upp i både vått och torrt, och med den oväntade lojaliteten undviker författarna förutsägbarhetens fallgropar. Precis som i tidigare böcker spinner författarduon skickligt och sömlöst en intrig som spänner över såväl världen som tid och rum. Allting är väl förankrat och händelsekedjan knyts samman till en imponerande tydlig röd tråd, men det blir aldrig transparent, för läsaren har inga slutgiltiga svar förrän sista sidan är utläst.

Utgiven av: Norstedts, 2020.

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.