Foto: Mikael Eriksson

Berätta lite om din nya bok Öga för öga. Vad blir Leona inblandad i den här gången?

▪️Den här boken kopplas ihop med den första och nu får man förklaring till Leonas bakgrund och familjeförhållanden. Leonas pappa är spårlöst försvunnen. Leona får under inga omständigheter utreda sin egen fars försvinnande (men gör det givetvis ändå), och hennes chef sätter henne istället på ett fall där en taxichaufför hittats bunden och dumpad i ett dike i den iskalla vinternatten. Två unga tjejer blir vittnen till ett brutalt brott på Darknet som visar sig ha kopplingar till Leona. Och när Leona nystar i sin fars försvinnande rullas en skakande familjehemlighet upp som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Samtidigt pressas hon hårdare än någonsin när hon själv blir misstänkt för mord.

Att skriva om en så komplex karaktär måste ha sina sidor. Vad upplever du är de främsta fördelarna respektive nackdelarna med att Leona Lindberg är så kontroversiell?

▪️Det är oerhört befriande att skriva om en kvinna som levt enligt normen till punkt och pricka, men som nu istället bestämt sig för att strunta i alla förväntningar, normer och regler och leva sitt eget liv precis som hon vill. Samtidigt är det en stor utmaning att skildra en kvinna som bryter mot normen eftersom kvinnliga karaktärers svängrum är mycket snävare än de manligas.

Du är en av författarna som deltar i årets digitala upplaga av Crimetime Göteborg. Vilka samtal kommer du medverka i där?

▪️ Jag deltar i seminariet ”Kvinnor som offer och förövare” tillsammans med Christian Unge och Denise Rudberg. Ett samtal om att skildra kvinnor i spänningslitteraturen som jag tror blir väldigt intressant.

Har du några heta deckartips att dela med dig av inför hösten?

▪️ Jag läser just nu Fruset guld av Cilla & Rolf Börjlind, ett bra tips. Om man gillar True Crime-poddar kan man lyssna på ”Vietas: Lapland’s Greatest Heist” på Audible som jag programleder, och ”Dagens Brott” på Spotify där jag är en av programledarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.