När Anna får chansen att avancera och ta ett kliv uppåt i karriären genom att tillträda som andreredaktör på livsstilsmagasinet Suzanna kan hon inte tacka nej. Miljön på det upphöjda förlaget visar sig dock vara tuff och skoningslös, för den krisande tidningen måste hitta ett sätt att vända de röda siffrorna. Mitt i stormens öga finns chefredaktören, Diana Grey, som även är en av landets främsta influencers. Hennes insikt kring hur man gör ett magasin är obefintlig och konflikterna på redaktionen eskalerar.

När Diana hittas död i tidningshusets källare och Anna är först på plats tvingas hon rannsaka sig själv. Vad är hon egentligen beredd att offra för den prestigefyllda yrkesrollen? Livet hemmavid krisar och döttrarna sjunker allt längre in i sig själva. Stressen och otillräckligheten tär på ett sätt som hotar att sudda ut konturerna kring den hon är. Klyftan som sakta vidgas och hotar svälja hela Annas tillvaro är väl gestaltad och det finns många igenkänningsfaktorer för den som är mitt uppe i karriären att fängslas av.

Livet på Suzannas redaktion målas upp som en såpbubbla färdig att spricka. Spänningen ligger till stor del i de konflikter som kokar under ytan, men Rebecka Edgren Aldén skapar också en fin motvikt till det luxuösa och upphöjda genom att göra karaktärerna mänskliga och inkännande. Skildringen av en bransch i kris och ett paradigmskifte inom medievärlden är träffsäker, och med ett drivet, tonsäkert språk som ramar in och accentuerar spänningsintrigen är succén ett faktum. Deadline är en knivskarp spänningsroman som tar oss med till medievärldens allra mörkaste vrår och låter oss se verkligheten bortom den glamourösa ytan.

Utgiven av: Norstedts, 2020.

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Deadline av Rebecka Edgren Aldén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.