Tre huvudperson och tre dagar där klockan raskt tickar mot katastrofen. Tiden fortsätter vara det som styr premissen i Anders Roslunds böcker och än en gång står infiltratören Piet Hoffmann och kommissarie Evert Grens i fokus. Hoffmann har lovat sin fru att allt är över, att han aldrig mer ska försätta deras familj i fara. Men när hans nya identitet avslöjas har han inget annat val än att ge sig in i hetluften en sista gång.

Anders Roslund djupdyker än en gång ner i den organiserade brottslighetens grumliga vatten och det är en brutal värld som beskrivs, men det här är samtidigt en bokserie som kännetecknas av författarens förmåga att lyfta den lilla människans utsatthet i det stora sammanhanget. Ewert Grens har genomgått en intressant utveckling och gått från en butter man till en stark karaktär med ett av kriminalgenrens starkaste patos. Det är spännande, drivet och oerhört utstuderat. Roslunds signifikanta och stilsäkra berättarröst tar berättelsen till det yttersta toppskiktet. Samtidigt har jag svårt att engagera mig, för upplägget är så oerhört likt det vi sett i tidigare böcker. Kampen mot klockan, löftet från Piet Hoffmann att det är sista gången, sedan aldrig mer – alltihopa känns gjort och beprövat. Jag hade hoppats på ett nytt grepp och större överraskningar.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. Pocket, 2020.

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.