Iris återvänder till sin barndoms hemtrakter på Ekerö för att röja ur faster Irmas hus. Det blir en annorlunda sommar där hon steg för steg möter sina egna minnen, men hon kommer också sin döda faster närmare än någonsin genom att utforska hennes hemligheter. Saker och ting ställs på sin spets och frågan om de överhuvudtaget kände faster Irma blir alltmer brännande.

Samtidigt växer också Iris nyfikenhet kring vad det blev av barndomsvännerna. Den nostalgiska och känslomässigt påfrestande utmaningen i att röja ur ett dödsbo försätter hennes känslor ur balans och mitt i det emotionella växer också obehaget. Någon gräver i trädgården om nätterna och plötsligt dör en granne mycket oväntat.

Kerstin Bergman är en av Sveriges främsta deckarexperter och att hon kan sin genre syns tydligt i hennes skönlitterära debut. Det här är en lågintensiv spänningsroman som för tankarna till Maria Lang, men det är också en mångbottnad roman om nostalgi, uppväxt, det sociala spelet och den oundvikliga konfrontationen av minnen i samband med en anhörigs bortgång. Kerstin Bergman skriver finstämt och lyhört, men samtidigt med en giftig udd i form av ond bråd död. Som en listig spindel drar hon sakta in läsaren i spänningsintrigens nät och när man väl är fast, ja då är det bara att fortsätta läsa.

Utgiven av: Southside Stories, 2020.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Oskuld och oleander av Kerstin Bergman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.