Foto: Stefan Tell

I dagarna är du aktuell med din nya bok 300 grader. Vad handlar den om?

▪️ En förödande värmebölja drabbar Sverige och världen. Det är torka, hög brandrisk, och samtidigt som många gläds åt badsäsongen och Mallorca-temperaturer, så känner de med samhällsansvar en isande oro. Polis Lilly Hed anländer till idylliska Nynäshamn, hon är trasig i själen, kliver neråt i den tidigare spikraka karriären för att hitta lugn. Men friden blir kortvarig. Små bränder, till synes olyckshändelser, växer till fasansfulla skogsbränder. Evakueringar sker, paniken sprider sig, människor fastnar i lågorna. Lilly börjar se gemensamma nämnare mellan vilka som inledningsvis dör i bränderna. Skuggan av en tidigare tragedi på orten framträder. Och när Lilly börjar utreda bränderna, då blir det farligt på riktigt.

Berätta lite om bakgrunden. Varför valde du att skriva en klimatthriller i en ganska nära, men betydligt varmare, framtid? 

▪️Inspiration till den här thrillern är inte bara att jag är bonusdotter till en brandman, även om min bonuspappas berättelser har gett kött och blod åt beskrivningarna av släckningsarbetet och farorna med det. I min roll som ledarskribent är klimatfrågan ett av mina bevakningsområden, och det är ju så tydligt att Sverige behöver rusta sig för vad den globala uppvärmningen kan innebära. Jag trivs i spänningsgenren, där kan jag jobba med scenarion som skrämmer och engagerar mig – och skapa böcker som är svåra att lägga ifrån sig.

Vilken är den största utmaningen med att kombinera samhällsdebatt med skönlitterär spänning, eller passar de för varandra? Hur ska man tänka om man vill skriva underhållande men med ett viktigt budskap?

▪️ Det finns en tradition av samhällskritik i deckarlitteraturen, från Sjöwall Wahlöö till Katarina Wennstam och Simon Häggström. Att lyfta in frågor man brinner för är fantastiskt effektivt, det ger en extra kraft åt berättelsen. Jag har haft mycket gratis av min roll som journalist. När jag skrivit om sexualbrott så har jag gett röst åt överlevare jag intervjuat genom åren. Bästa tipset är: gör din research, hitta en story som griper tag i dig och bygg dina karaktärer utifrån det.

Vilka böcker ur höstens utgivning ser du fram emot att läsa?

▪️ Jag är en allätare, en riktig bokmal – och jag är så hedrad över att nu få ingå bland Bokmässans läsande förebilder. Jag ser bland annat fram emot ”Öga för öga” av Jenny Rogneby, ”Fjärilsvägen” av Patrik Lundberg, ”Satanskäftarna” av Mons Kallentoft, ”Grand union” av Zadie Smith och ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.