Lilly Hed är polisen som har lämnat en lysande karriär i Stockholms innerstad och flyttat till Nynäshamn för att få miljöombyte, men självfallet är det inte så enkelt – det vilar en mörkare sanning under den välpolerade ytan. På plats i Nynäshamn kastas Lilly rakt in i hetluften. Det är den varmaste sommaren i mannaminne och det brinner runtom i Sverige, vilket nu, år 2023, inte tillhör ovanligheterna i en värld starkt präglad av klimatförändringar. Men i trakterna kring Nynäshamn verkar det som att elden får hjälp av mänsklig hand och att någon i brändernas spår har hittat den ultimata täckmanteln för att döda och undanröja alla bevis.

Pernilla Ericson har tidigare gjort stor succé med sin serie om Erla-gruppen, men i nya boken 300 grader bryter hon ny mark och introducerar en annan huvudperson. Lilly Hed tillhör de där karaktärerna som är lätta att ta till sig, för gestaltningen av en starkskör kvinna som försatts ur balans och som nu försöker hitta fotfästet igen i ett nytt sammanhang är så välgjord att Lilly Hed känns som om hon skulle vara livs levande. Detsamma gäller skildringen av den panikartade stämning som råder. Pernilla Ericson väjer inte för att låta obehaget och konsekvenserna av klimatkrisens mörka sida kliva in i våra medvetanden – och hon lyckas fullt ut med att skapa en spännande deckargåta ur en av vår samtids största frågor. 300 grader är inte bara rykande aktuell på alla plan, utan också ett lysande exempel på hur spänningslitteraturen kan ta steget vidare in i samhällsdebatten och förena underhållning med ett djupare budskap.

Utgiven av: Romanus & Selling, 2020.

Betyg 5 av 5

En reaktion till “300 grader av Pernilla Ericson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.