Foto: Elin Parmhed

Berätta lite om din nya bok Ek. Vad handlar den om? 

▪️I Ek får Disa och hennes kollega Greger i uppdrag att restaurera och återmontera en av Vasas trasiga vildmansskulpturer, men det är ovanligt brådskande, chefen duckar för deras frågor och en äldre man som tidigare varit anställd på museet försker få dem att låta bli. Det visar sig att de borde lyssnat på mannens varningar.

Historien om regalskeppet Vasa har ju en central roll i handlingen. Hur tänker du kring att blanda fakta och fiktion?

▪️Jag blandar gärna där det passar och fick idén till Ek från en modell av Vasaskeppet i genomskärning: ”Tänk om det inte var en olycka att Vasa sjönk?” Sedan råkade det finnas vildmansskulpturer, Vasa låg under vatten i 333 år … Det var bara att spinna vidare.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill göra den grundliga research som krävs inför ett sådant skrivprojekt? 

▪️Jag hängde mycket på Vasamuseet när jag skrev. I övrigt: Google, böcker, fråga de som vet. Och håll det på en rimlig nivå. I fiktion får man skippa fakta som motsäger ens teser. Det är okej att placera in ett fönster där det behövs eller skapa nattvakter för att historien kräver det.

Boken bjuder också på en del skräckinslag. Vad är den största utmaningen med att skriva sådana scener?

▪️Att balansera på rätt sida trovärdighetsgränsen, och att få det otäckt på riktigt. Även om läsaren inte själv är rädd för spindlar ska hen ju helst bli rädd å karaktärens vägnar. Men alla är olika. Några köper hur långsökta historier som helst bara de slipper övernaturligheter, medan andra kräver strikt logik men älskar vampyrer. Det går inte att göra alla nöjda.

Och vad är det roligaste med att skriva i den genren? 

▪️Att slippa begränsas av verkligheten och ge fantasin fritt spelrum. I andra sammanhang passar inte alltid funderingar som ”Tänk om rävskelettet du tog bort från din stugtomt i själva verket var ett skydd mot onda andar” eller ”Här skulle man kunna gömma ett lik.”

Vilka böcker ser du fram emot att läsa under hösten?

▪️ Jag ser fram emot Rebecka Edgren Aldéns spänningsroman ”Deadline” och så har jag fortfarande inte läst Röd skymning, bok två i E.P Ugglas dystopiserie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.