I Mot San Francisco får vi följa Julie och hennes vän B under en gränslös och farofylld sommar när de lämnar sina hem och ger sig ut på vägarna. Det är sent sjuttiotal och sommaren kommer att förvandla dem från tonåringar till vuxna, en knivskarp gräns som aldrig går att retirera ifrån eller göra ogjord. De utforskar både sig själva och sin omgivning, B finner på råd i alla lägen och Julie låter sig svepas med. När allt är över är de båda märkta för livet, men trots det ska Julie aldrig glömma sin vän. När B avviker från anstalten där hon suttit av straffet som blev konsekvensen av hennes handlingar kommer allt tillbaka till Julie. Är det nu deras vägar ska korsas igen?

Clara Clementine Eliassons debutroman tar avstamp 1978 och är en fiktiv tolkning av Brenda Ann Spencer och händelserna året innan skolskjutningen i San Diego året därpå. Det är en poetisk och suggestiv roman där det vackra språket utmärker sig, men också gestaltningen av det sårbara hos de två huvudkaraktärna griper tag. Finstämt och mörkt kombineras med precision och karaktärernas balansgång på gränsen mot katastrofen skapar en nerv som gör boken svår att släppa. Vi känner med dem, men också för dem – och den berusande frihetslängtan som driver Julie och B är smittsam. Clara Clementine Eliassons debut lämnar läsaren med starka intryck och ett löfte för framtiden, för en så egenartad och talangfull författare kommer att låta höra tala om sig även framöver.

Utgiven av: Romanus & Selling, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.