Foto: Hans Jonsson

Berätta lite om din nya bok Bokskåpets hemlighet. Vad handlar den om?

▪️”Bokskåpets hemlighet” handlar om Rebecka som återvänder till Skåne när hennes älskade mormor Anna hamnar på sjukhus. I mormors bokskåp hittar hon gamla brev som antyder att något dramatiskt hänt hennes mormor som ung och Rebecka börjar nysta i sin trasiga familjs okända historia. Parallellt får vi följa mormor Anna när hon som 19-åring engagerar sig i motståndsrörelsen och blir förälskad i den unge italienaren Luca. Mycket av inspirationen till boken kommer från en verklig händelse hösten 1943, då nazisterna plötsligt bestämde sig för att arrestera alla danska judar och tusentals människor tvingades fly över Öresund, samt en serie djupintervjuer jag gjorde med min farmor Kerstin om livet som ung kvinna på 1940-talet. 

Tidigare skrev du historiska romaner och numera främst samtida feelgood, men här möts det bästa av två världar i och med att berättelser från två olika tidsperioder flätas samman. Hur gör du för att få de historiska inslagen att kännas relevanta för den nutida läsaren?

▪️Känslor och teman som längtan, kärlek, mod och sorg är tidlösa och engagerar alltid, oavsett var och när en bok utspelar sig.

Du är även aktuell som kursledare hos skrivplattformen Easywrite Sverige. Vad har den som anmäler sig till din romankurs att se fram emot?

▪️Ja! I september drar vi igång en digital romankurs som håller på ett helt år och den passar de som verkligen har bestämt sig för att skriva en bok och som vill öka sina chanser att bli utgiven. Vi går igenom grunderna för att bygga en roman och delar med oss av alla de verktyg som behövs, men framför allt så kommer vi att ha kul ihop. Att skriva behöver inte vara ensamt!

Vilka feelgoodpärlor läser du i höst? 

▪️Jag längtar efter Hannah Richells nya ”Floden hem” och hoppas även ha tid att läsa Johanna Schreibers ”Tolv veckor med dig”, Jenny Fagerlunds ”Mitt hemliga liv” och Sofia Ymens ”Ett oväntat arv”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.