När Rebeckas mormor Anna hamnar på sjukhus får hon en anledning att resa till Skåne som är välkommen på flera plan, för pausen från vardagslivet och en komplicerad jobbsituation är välbehövlig. Väl på plats faller det även på Rebeckas lott att se till mormoderns katt och under tiden ensam i huset hittar hon ett gammalt bokskåp som ruvar på hemligheten bakom familjens och framförallt mormoderns livshistoria.

Berättelsens andra del utspelar sig mitt under brinnande krig. Anna är ung och styrd av familjens förväntningar, men när hon träffar italienaren Luca vidgas hennes vyer och Annas världsbild sätts i gungning. Hon inser att hon måste välja om hon ska stå upp för den medmänsklighet och det patos hon sympatiserar med eller om hon ska vika sig och svepas med av nazismens mörker. Med Luca vid sin sida förfaller valet enkelt, men priset för den väg hon väljer att gå riskerar att bli högt.

Det som utmärker Frida Skybäcks senaste romaner är en fantastisk förmåga att ta en djupare historia in i ett läsvänligt format. Det är ett utmärkande drag även i Bokskåpets hemlighet och med fingertoppskänsla och lyhördhet målar författaren upp karaktärer, stämningar och känslotillstånd som träffar mitt i prick. Bokskåpets hemlighet lyckas med konsten att kombinera eskapism med det jordnära och väjer inte för att skildra såväl förtvivlan som himlastormande kärlek, förlagd under både andra världskriget och i nutid. Med den här boken visar Frida Skybäck att hon är vår okrönta feelgooddrottning

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2020.

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.