På kort tid har flera uppseende mord skakat Stockholm. När ännu en kvinna mördas dras Elina till platsen, hon måste få veta om hennes aningar stämmer. När polisen upptäcker hennes närvaro vid brottsplatsen blir hon infångad och kan inte tiga längre om det hon vet. Men det är svårt att bli trodd – att hon skulle ha haft varsel och drömt om händelserna redan innan de inträffat låter inte trovärdigt. Ändå är det just den typen av mardrömmar och föraningar Elina lever med; en situation så hemsk att hennes redan sargade själ riskerar att fly till den befriande skuggvärld hon skapat i sitt inre och stanna där för gott.
Chandi är en av de poliser som utreder brotten och en av få personer som tror på Elina, och kanske framförallt på det faktum att hon inte är inblandad i själva morden. Sakta knyts ett band mellan dem som leder till en allt starkare tillit.

Charlotte Bergenwitt har i sin spänningsroman I ljuset dansar skuggor introducerat två ovanligt färgstarka karaktärer som båda bär på inre motstridigheter och konflikter som berör. Elinas multipla personligheter sprungna ur ett trauma skildras inkännande och med stor empati, vilket gör det svårhanterliga ämnet rättvisa. Språket är bitvis mycket välformulerat, men en smula ojämnt i sin kvalitet, tonen sitter inte riktigt förrän en bit in i boken. Charlotte Bergenwitt har dock lyckats bra med att skapa en originell debut som lämnar avtryck och det ska bli intressant att se hur hennes författarskap utvecklas.

Utgiven av: Ekström & Garay, 2020.

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.