När militärtjänstgöringen är avslutad är de fyra männen äntligen fria att göra vad de vill med sina liv. Denna milstolpe firas stort och kvällen på Finlandsfärjan spårar ur. Likväl faller händelsen i glömska, fram till den dagen flera decennier senare då hämndens timme är slagen.

I den här boken följer vi ett helt utredningsteam vid Stockholmspolisen, men det är duon Oscar Bodfors och Sasha Blagojevic som står i fokus. Deras vänskap är en nyckel till framgångsrikt samarbete, vilket behövs när flera medelålders män påträffas mördade, en efter en. Mycket talar för ett samband, men det finns även en viss diskrepans som kan vara en ödets nyck – eller ett spel riggat av en hänsynslös mördare.

Blodsband är den första delen i en ny serie där Sasha och Oscar ganska snabbt profilerar sig som det givna radarparet. Det är en gedigen polisroman som har många fina kvalitéer: trovärdighet, driv och en genomtänkt intrig. Ibland känns dock upplägget en smula tillrättalagt och konformt, jag saknar den där riktiga spetsen som gör att boken sticker ut och bidrar med något nytt. Att Blodsband är skapad utifrån beprövade metoder har ändå sina fördelar, för ibland kan det vara precis vad man letar efter. Edvard Fenvik visar att han kan hantverket bakom en välkonstruerad och stabil deckare.

Utgiven av: Lind & Co, 2020.

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.