Hanna Mårlind har ett förflutet som elitidrottare, men har nu sedan några år tillbaka lagt baddräkten på hyllan och slutat med simhopp. Steget från ett liv i rampljuset till att vara en vanlig småbarnsmamma är inte okomplicerad; hennes identitet är i gungning och självdestruktiva beteenden lurar strax under ytan. När Hanna en kväll hittar en främmande man död under sin säng hemma i lägenheten är det startskottet på en händelsekedja som riskerar att få henne att sjunka, för hon har ingen aning om vem den äldre mannen är eller vem som vill henne illa. I andra änden av händelsekedjan finns Johan Haeger, polismannen som rycker ut till Hannas försvar och som är en av få som lyckas se ett mönster i det orimliga.

Spänningsromanen Ljuset under ytan är som en skogspromenad i nattsvart mörker; fylld av vassa snår och vindlande små avkrokar. Atmosfären är skrämmande och samtidigt fascinerande, men stundtals är innehållet lite väl slingrig och undanglidande, ett fenomen som kan göra att handlingen upplevs som svår att överblicka. Författaren gör dock ett gediget jobb på ett flertal plan, bland annat när det gäller ambitionen i de språkliga formuleringarna, de detaljerade karaktärsteckningarna och originalitet i själva intrigen. Berättelsen om Hanna Mårlind och de såriga relationerna till hennes närmaste liknar inga andra böcker inom genren och det är just den uppfriskande känslan av nytänkande som gör att Ljuset under ytan sticker ut och lämnar avtryck. En mycket spännande debut, i dubbel bemärkelse!

Utgiven av: LB Förlag, 2019. Pocket, 2020.

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.