Mikaela är ensamstående mor till dottern Vänja. En helt och hållet självvald livssituation, förvisso, men ett krävande jobb som nyhetsreporter gör att hon ständigt måste kämpa för att räcka till som mamma. Den tolvåriga flickan ställer alltmer komplicerade frågor om vem som är hennes pappa, ett ämne Mikaela vill undvika till varje pris.

När Vanja lämnas ensam hemma med feber ökar tyngden på Mikaels samvete ytterligare. Trots all kärlek och trygghet hon försöker ge är det svårt att kompensera för en frånvarande förälder. När hon kommer hem från jobbet och upptäcker att hennes sjuka dotter är försvunnen är det som att mattan under hennes fötter rycks undan. Polisen manar till lugn och påbörjar en sökinsats, men trots att flickan mest sannolikt gått hem till en kompis utan att meddela ger sig inte oron. Mikaela kan inte släppa tanken på att mannen hon en gång flydde ifrån till sist har hittat dem.

Det är ett skrämmande scenario kring barns aktiviteter på nätet som rullas upp i Johan Brännströms spänningsdebut Feber. Relationen mellan mor och dotter är fint skildrad och fångar komplexiteten i frihet under ansvar, för Vanjas oskyldiga sökande efter sällskap och en pappa som bara finns i hennes drömmar leder henne in på farliga vägar. Aktiviteten på nätet och svårigheten i att som förälder ha insikt och överblick blir den brännande punkten, men boken handlar också om vad vuxna vill se och om förväntningar och förhoppningar som slår helt fel. Feber är en thriller om en av våra värsta mardrömmar återberättad med frenesi och inlevelse, och dessutom kryddad med några riktigt snygga vändningar som skakar om premissen och överraskar ordentligt. Välgjord och viktig är två ord som sammanfattar Johan Brännströms lovande debut.

Utgiven av: Ordfront förlag, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.