Jonas Paulsson lever sitt liv i sus och dus, intet ont anande om att denna söndag kommer att bli hans sista. När han blir mördad hemma i sin egen hall kommer det som en blixt från klar himmel. Nästa morgon vaknar han upp och andas lättad ut. Allt var bara en mardröm. Men så inser han att det är dagen före mordet och att hans liv tycks gå på rewind. Tiden spolas tillbaka och han har fått en extraordinär möjlighet att ta reda på vem som kommer att mörda honom och varför.

Det ska erkännas att jag inledningsvis kände mig skeptisk till upplägget i den här boken. Jonas Paulsson och hans plötsliga död är en gåta i samma anda som Benjamin Buttons otroliga liv av F. Scott Fitzgerald, det vill säga en experimentell berättelse om att leva sitt liv baklänges. Alexander Karim överraskar dock positivt och boken är både underhållande och medryckande. Hans humoristiska ton och den självdistans som präglar den här romanen passar upplägget och som läsare känner man ”tänk om” snarare än att det är osannolikt. Läsaren sveps med och kan känna sig närvarande i Jonas Paulssons tillvaro. Hans livsåskådning och alla reflektioner kring den samtid vi lever i övertygar, och därmed blir hans historia relevant. Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död är en rapp och uppfriskande debut som sticker ut i mängden.

Utgiven av: Norstedts, 2019. Pocket, 2020.

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död av Alexander Karim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.