Det sista livet är den första boken om FBI-agenten John Adderley som genom sin mamma har en koppling till Sverige. En tidigare utredning har gjort att han tvingas leva med skyddad identitet och i samband med att han antar ett annat namn begär han också att bli förflyttad till Sverige. Ett omtalat mordfall där kroppen efter en flicka som varit försvunnen ett helt decennium gör att han dras till Karlstad och de värmländska miljöer hans förfäder härstammar ifrån, men här finns också en mer brännande tilldragelse. Det är nämligen Adderleys halvbror som anklagas för att ha mördat flickan.

Peter Mohlin & Peter Nyström har i sin deckardebut skapat en riktigt intressant huvudkaraktär som övertygar på flera plan. Dels håller John Adderley till inom rimlighetens gränser, vilket inte alltid är en självklarhet när det gäller litteraturens agenter, men han är också karismatisk och verklighetsförankrad på så sätt att hans drivkrafter är av den sort som går att relatera till. Adderley är helt enkelt en karaktär som har alla förutsättningar att lägga världen för sina fötter, och den maffiga cliffhanger som avslutar Det sista livet indikerar att det finns mer för oss läsare att hämta när det gäller den här serien.

Handlingen som kretsar kring den unga flickan som var dotter till en högt uppsatt företagsledare och vars kropp nu efter många år påträffas är sinnrikt intrikat och ledtrådarna till vad som hänt är väl etablerade, vilket bidrar till att göra Det sista livet till en tät och driven thriller med finmejslade detaljer. Mohlin & Nyström lägger ribban högt i sin debut – men det råder inte en sekunds tvekan om att de behärskar den höga spänningsnivå boken placerar sig på. Kort sagt, Det sista livet är en deckare som levererar.

Utgiven av: Norstedts, 2020.

Betyg 4+ av 5

En reaktion till “Det sista livet av Peter Mohlin & Peter Nyström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.