En tonårsflicka hittas död i ett kalkbrott fyllt av vatten och för polisen Sanna Berling triggar brottet hemska minnen som hon förgäves har försökt tränga undan. Det finns mycket hon i sin yrkesroll måste kunna hantera, men när barn är inblandade i brotten hon utreder hotar fördämningarna att brista.

Ungefär samtidigt hittas även en antikvarie död. Kvinnan är känd för att handla med historiska skrifter och volymer som betingar höga värden, och inledningsvis pekar en del saker på att motivet finns att hämta där. Sanna får förstärkning till utredningsteamet i form av Eir Pedersen, en impulsiv kollega vars okonventionella tankebanor kommer att bli till stor hjälp – för ganska snart står det klart att det finns ett samband mellan morden.

Dödssynden utspelar sig på en vindpinad ö snarlik Gotland, där det mesta går i moll. Gråskalan är lika tät som dimman en novemberdag och den skapar en effektiv fond åt det ondskefulla drama som spelas upp. Flera barn tycks ha råkat illa ut och Sannas reaktion skapar beröringspunkter som fängslar. Författaren har också hittat en egen ton i sitt språk som i kombination med en originell deckargåta gör Dödssynden till en debut som det slår osedvanligt starka gnistor om.

Utgiven av: Modernista, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.