Varje år utser Grävlingen ett nytt offer, tar sig in genom golvet, dödar och för bort sitt byte. Cecilia Wreede och hennes kollegor vid Göteborgspolisen står handfallna inför seriemördares framfart. Det enda de vet är att han alltid slår till den 6 november och nu är de fast beslutna att äntligen ta honom på bar gärning. Problemet är att de inte vet var han kommer att slå till.

Annika Granlund jobbar som förläggare, men sedan förlagets storsäljande deckarförfattare Jan Apelgren försvann spårlöst har bokföringen börjat visa röda siffror. En dag hittar hon ett jordigt manuskript utanför förlagets port och efter bara några sidors läsning är hon fast. Det är Grävlingens egen berättelse och trots kontroverser är hon fast besluten att skapa en blodig bestseller som kan rädda både förlagets och hennes egen ekonomi.

Grävlingen är Fredrik P. Winters debutroman och här utlovas psykologisk spänning, något som i allra högsta grad levereras. Mystiken och obehaget hänger som en tung, jordig filt över hela berättelsen och jag är fast nästan omgående. Jag gillar tonen, upplägget och drivet. En bit in i handlingen börjar Annikas värld sakta att krackelera, för det är som att beslutet att publicera Grävlingens historia skapar dålig karma som slår tillbaka mot henne själv. Klaustrofobiskt är bara förnamnet, även om ploten i bokens andra halva kanske blir lite genomskinlig. Jag gillar dock författarens metod för att få in poliserna i handlingen, utan att göra en kriminalroman av det hela. Fredrik P. Winter flirtar både med skräck och internationella seriemördarthrillers, men framförallt visar han sig besitta en riktigt vass berättartalang.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2020

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.