En kvinnlig konstnär hittas död på en otillgänglig plats intill fyren på Stenshuvud. Polisen misstänker mord, men när rester av en ovanlig vit lera hittas på kroppen får fallet en helt ny dimension. Leran är densamma som hittades på ett annat mordoffer, en ung kille som dödades en sen, regnig kväll då han färdades utmed väg 9 på cykel. Den gången kunde ingen fällas för brottet och ärendet har med tiden hamnat på Tess Hjalmarssons cold case-avdelning vid Malmöpolisen. Denna nya vändning och en blåslampa i form av nedläggningshot gör dock Tess och kollegorna mer motiverade än någonsin att lösa de båda fallen.

Den andra boken i Tina Frennstedts Cold Case-serie är precis som debuten Försvunnen en modern kriminalroman av hög kvalité. Skildringarna av polisarbetet och själva kriminalgåtan är av klassiskt snitt, men Frennstedt undviker alla gamla utnötta klichéer och gjuter nytt blod i genren. Tess Hjalmarsson har förvisso privata problem som hon tampas med (precis som sig bör ur ett  dramaturgiskt perspektiv) men hon är samtidigt den klassiska detektivens raka motsats. Tina Frennstedt skriver också initierat om brott och straff, de efterlevandes sorg och rätt till ett avslut samt alla de aspekter som påverkar en polisutredning. Lägg till det en riktigt spännande intrig återberättad i ett högt tempo och resultatet blir Väg 9 och en Cold Case-serie på frammarsch.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/Ester Bonnier, 2020.

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.