När Karin och hennes barnbarn hittar en gammal koffert på vinden innehållande en blodfläckad, tysk uniform med tillhörande vapen är det som att få en kalldusch och förflyttas tillbaka i tiden. Kofferten tillhör hennes svåger som är bosatt i England, men eftersom han är svårt sjuk är tiden knapp om de ska hinna få några svar på alla de frågor som fyndet föranleder. Andra världskriget är fortfarande närvarande i familjens minne och nu är det hög tid att rensa luften kring allt det man under decennier har försökt undvika att pratat om.

Huvudsakligen kretsar dock handlingen kring tre kvinnor under 1940-talet. Det är dels Karin själv som är sekreterare med särskilda uppdrag i en tid då hemliga budskap och spionage är en del av vardagen. Vi får även följa Violet som lämnar det trygga livet i Sverige och återvänder till sitt hemland England för att ta anställning i en ammunitionsfabrik. Den tredje huvudkaraktären är Leonie som arbetar på en brittisk flygbas.

Klar himmel är Kristin Fägerskjölds debutroman och det är en historisk berättelse där kvinnornas liv under krigsåren står i fokus. Författaren lyckas bra med att fånga känslan och skapar en tydlig bild av kvinnornas vardag med hjälp av olika tidsmarkörer. Framförallt tycker jag att hon levandegör ovissheten och oron för alltifrån ransoneringen till de anhörigas liv och hälsa. Det är just de känslomässiga skildringarna av allt kvinnorna tvingas förhålla sig till som bär romanen, tillsammans med värmen i karaktärsteckningarna. Det är lätt att engagera sig i huvudpersonerna och Klar himmel är en bok som låter läsaren svepas med och förflyttas i tid och rum. Kristin Fägerskjölds debut lovar gott för alla oss som uppskattar historiska romaner.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2020.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.