De rättslösa är Malin Thunberg Schunkes andra spänningsroman om Esther Edh och Fabia Moretti som jobbar vid internationella Eurojust. Unga gästarbetare som kommer från Europas fattigaste länder utnyttjas och i blickfånget finns en italiensk tomatodling där flera unga män tycks ha försvunnit. Ägaren har kopplingar till maffian och man beslutar att låta en polis under täckmantel söka jobb på grönsaksodlingen. Det som avslöjas i form av korruption, brott mot regelverk och en form av modernt slaveri går bortom allt medarbetarna på Eurojust har kunnat föreställa sig. Men att infiltrera verksamheten är heller inte ofarligt då enorma penningvärden står på spel för ägarna.

I De rättslösa visar Malin Thunberg Schunke återigen vilken fenomenal utgångspunkt Eurojust är för en modern internationell thriller. Esther Edh och Fabia Moretti kan på ett trovärdigt sätt bli involverade i ärenden med spännvidd över hela kontinenten. Vi närmar oss sakta men säkert karaktärernas inre i den här boken, de växer och blir allt mer livskraftiga. Men det finns också en bihistoria med koppling till Esthers privatliv som skaver och den lämnas som en smått enerverande följetong. Kanske konkurrerar den ibland väl mycket med den här bokens huvudintrig.

De teman som boken bygger på känns relevanta och skrämmande realistiska. Tomatodlingen som sätts i fokus fuskar med det mesta, från att använda giftiga bekämpningsmedel på grönsaker som säljs som ekologiska till de odrägliga förhållanden som arbetskraften tvingas leva under. De rättslösa är en spänningskryddad ögonöppnare som utmanar och manar till eftertanke kring saker som pågår i vår samtid, mitt framför våra ögon. Det är just den kombinationen av obehagliga sanningar och smart skriven underhållning som gör Malin Thunberg Schunkes böcker så väldigt bra.

Utgiven av: Piratförlaget, 2020.

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.