Foto: Anna-Lena Ahlström

Berätta lite om din nya bok De rättslösa. Vad handlar den om? 

▪️I De rättslösa involveras Fabia Moretti och Esther Edh i en internationell utredningsgrupp på Eurojust som ska leta efter några unga utländska medborgare som har försvunnit på den italienska landsbygden. När spåren leder till en ensligt belägen tomatodling ägd av en välkänd maffialedare skickar man in en undercover agent för att ta reda på mer. Det blir upptakten till en farlig katt-och-råtta lek med ett mäktigt brottssyndikat.

Du är i grunden docent i straffrätt och är idag bosatt i Hannover. Berätta lite mer om dig själv och hur ditt yrke har gett inspiration till de ämnen du skriver om i dina böcker. 

▪️Jag har alltid varit intresserad av brott och straff och det kändes självklart att bli åklagare efter mina juridikstudier. Under ett års tjänstledighet i London upptäckte jag att straffrätten kan vara ännu mer fascinerande i ett internationellt perspektiv. Polis och åklagare i olika länder måste samarbeta för att jaga brottslingar över gränserna. Samtidigt krockar ibland kultur, mentalitet och inte minst lagstiftningen. Jag började med att skriva fackböcker, insåg hur spännande fallen är och fick idén att skapa en skönlitterär serie med en europeisk bas. Jag tyckte att det saknades lite i deckargenren som ofta har ett utpräglat nationellt perspektiv. 

Ett högre syfte belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa deckardebut. Hur följer man upp en sådan succé? 

▪️Jag har försökt att inte fundera så mycket på det (men givetvis misslyckats). Som tur var hade jag redan skrivit råmanus till uppföljaren när Ett högre syfte kom ut så jag fokuserade enbart på den historia som jag vill berätta den här gången. 

Vad skulle du säga är det roligaste med att skriva skönlitteratur och vilket är ditt bästa lästips inför sommaren? 

▪️Jag älskar att leka envåldshärskare och bestämma precis allt! Att ha förmånen att bege mig dit jag vill i min fantasi och att skapa personer som jag önskar skulle finnas (eller inte finnas) i verkligheten. 

▪️Mitt bästa boktips just nu är Förlåt oss våra synder av Jo Spain. Den har en fyndig dialog, intressanta karaktärer och en historisk verklighetsförankring. Miljön är ett kusligt kloster med en annalkande snöstorm …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.