Thea Lind är läkare och har nyligen flyttat till Skåne tillsammans med sin man David. Maken ska driva restaurang och konferensanläggning i slottet medan Thea ska sköta tjänsten som distriktsläkare. Ganska snart får Thea höra rykten om slottets blodiga historia och den berättelse hon främst fastnar för är den om den unga kvinna som påträffades död under Valborgsnatten 1986. Hennes styvbror dömdes för mordet och familjen försvann, men än idag finns det vissa som säger att den mytomspunna Bladmannen hade ett finger med i spelet. Skrock tycker andra, men de flesta är likväl överens om att händelsen borde få förbli en del av det förflutna. Men Thea kan inte släppa tanken på mordet, och bit för bit vävs det förgångna samman med nutid.

Våroffer är den sista boken i Årstidskvartetten, en serie spänningsromaner som utspelar sig runt om i Skåne och skildrar landskapets miljöer utifrån säsong. Det hade lätt kunnat bli ett ramverk utan djupare innebörd, men Anders de la Motte utnyttjar årstidsväxlingarna och det som kännetecknar respektive säsong maximalt, vilket ger en väldigt atmosfärisk berättelse som talar till alla sinnen. Här känner vi vårens grönska, blomning och ljusets återkomst på varenda sida och det finns en slags filmisk känsla som präglar hela boken.

Våroffer är också en mycket spännande berättelse om tillhörighet och familjehemligheter. Författaren lyckas få det att kännas rimligt att en privatperson samlar information om ett mordfall i och med att det ligger så långt tillbaka i tiden. Det har med åren blivit lokalhistoria snarare än en polisutredning. Även här spelar atmosfären en stor roll, för någon vill skrämma Thea till tystnad. Anders de la Motte låter läsaren få vara med när det otäcka händer och skapar scener som kryper under huden. Våroffer är raktigenom skrämmande bra och dessutom den bästa tänkbara underhållningen för en Valborgsmässoafton i karantän.

Utgiven av: Ester Bonnier/Bokförlaget Forum, 2020.

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.