Foto: Stefan Tell

Berätta lite om nya boken Ödesmark och inspirationen bakom den.

▪️Ödesmark handlar om Liv, en trettionånting kvinna som fortfarande bor kvar i sitt barndomshem med sin åldrande far och tonårsson, men som drömmer om ett helt annat liv. Det är en bok om familjeband, lojaliteter och frigörelse. Inspirationen föddes ur en önskan om att skriva om någon som blivit kvar på sin ursprungsplats, till skillnad från mig som lämnat. Jag funderade mycket kring vad det är som håller oss kvar, vad som rotar oss, och sedan drog jag det lite till sin spets i den här berättelsen.

Din debut Silvervägen har belönats med många fina priser, bl a Årets bok 2019. Hur gör du för att hantera de förväntningar en sådan succé skapar?

▪️Jag försvinner in i skrivandet och tar skydd hos mina karaktärer och deras öden.

Att skapa atmosfär och sätta ord på känslor tillhör skrivkonstens allra svåraste grenar, hur gör du för att lyckas så bra med det?

▪️Jag tror att mycket handlar om att jag är en känslomänniska i allt jag gör och i alla mina interaktioner, så även när jag skriver. Jag känner hela tiden det karaktärerna känner – deras känslor blir mina. Ofta låter jag miljön spegla karaktärernas inre liv på ett eller annat sätt. Det är fruktansvärt tungt ibland, att grotta ner sig i dessa känsloliv, men samtidigt helt avgörande för att texten ska bli atmosfärisk och levande.

Har du något/några riktigt bra boktips för vårens lässtunder?

▪️Jag har precis läst ut Samlade verk av Lydia Sandgren som är en alldeles lysande debut som jag rekommenderar varmt till alla som tycker om tjocka romaner där man verkligen får försvinna in i en annan värld en längre stund. Berättelsen är fyndig, begåvad och har ett riktigt bra driv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.