Foto: Fredrik Hjerling

Friheten är den fjärde boken om Sam Berger och Molly Blom. Vad blir de inblandade i för typ av fall den här gången?

▪️Det har gått nio månader sedan Utmarker-Inland-Mittvatten. Sam Bergers hade planerat att han och Molly skulle bli privatdetektiver, starta en egen firma. I stället försvann hon, gravid med det som eventuellt är deras gemensamma barn. Han startar firman ensam, tar sig an diverse försäkringsbedrägerier, men lever i en allt mörkare värld. Tills han via sin gamla kollega Deer får tips om en bra psykolog. Det går bra, han börjar se något slags ljus i slutet av tunneln – när psykologen plötsligt ger honom ett uppdrag. En av hennes klienter har kidnappats, hon anlitar Sam för att hitta henne. Det blir början på ett gastkramande fall som inte liknar något annat …

När du började skriva deckare valde du att använda namnet Arne Dahl. Vad är de största fördelarna med att ge ut böcker under pseudonym?

▪️En viss anonymitet, trots allt. Arne är kändare än Janne, jag avstår gärna från kändisskapet. Men i början var det också en kreativ fördel, och det var det allra viktigaste. Jag föddes liksom på nytt, gav mig själv en andra chans som författare. Jag har faktiskt aldrig ångrat det.

Det har blivit en lång rad deckare, bl a den kritikerrosade serien om A-gruppen. Hur hittar du inspiration till dina nya intriger?

▪️Tidigare var jag samtidsinriktad, försökte hitta inspiration ur verkliga brott som kunde säga något intressant om vår tid, eftersom brott alltid speglar samhället. I en girig värld får vi brott som handlar om pengar, exempelvis. Med Berger & Blom började jag någonting nytt. Det här skulle bli en lite mer psykologiskt inriktad thrillerform, där inspirationen kom mer från mina egna rädslor och mardrömmar. Samtiden sökt sig in också, men i grunden handlar den här serien om våra mörka själar.

Vilket är ditt bästa tips till alla som skriver så här i karantänstider?

▪️Det här är ju egentligen den perfekta tiden att skriva, så länge man håller sig frisk. De sociala sammanhangens lockrop finns inte längre. Så fokusera och skriv. Hämta kraft ur det obehag och den rädsla och den osäkerhet vi känner inför framtiden. Överträffa den här mardrömmen.

En reaktion till “Fyra frågor till Arne Dahl

  1. Vilket bra inlägg! Jag älskar hans avslutande ord om nuvarande corona-tid: ”Hämta kraft ur det obehag och den rädsla och den osäkerhet vi känner inför framtiden. Överträffa den här mardrömmen.” 👊✍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.