Nollpunkt är den första delen i en serie där de norska deckarstjärnorna Jørn Lier Horst och Thomas Enger nu skriver tillsammans. I huvudrollerna hittar vi journalisten Emma Ramm och kriminalpolisen Alexander Blix, två karaktärer som knyts samman av ett ovanligt band. Emma var ett av anhörigoffren i Alexander Blix allra första stora fall och hon har sedan dess alltid en plats i hans tankar.

Själva fallet handlar om en grym seriemördares nedräkning från tio till noll. Hens agenda avslöjas när en känd distanslöpare försvinner och ganska snart står det klart att allt tycks handla om att hamna i rampljuset. Vilken typ av gärningar som är värda allmänhetens uppmärksamhet och på vilka grunder kändisar slår igenom är den röda tråden genom hela handlingen.

Det märks att författarna är erfarna, de trycker på exakt rätt knappar och levererar explosiv spänning redan från första sidan. Huvudkaraktärerna är väl tecknade, men kanske ännu en smula ytliga. Jag hoppas att författarduon tar sig tid att fördjupa dem ytterligare i kommande böcker. Tempot är dock förstklassigt och det är svårt att inte hetsläsa boken i ett svep. Jag tycker också att författarna lyckas bra med att grunda berättelsen i något som speglar vår samtid genom kopplingen till moderna kändisskap och det dessa baserar sig på. Nollpunkt är raktigenom högkvalitativ läsning för alla som gillar nordiska deckare.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2020. I översättnin av: Lotta Eklund.

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.