9789189057302_200x_mansystern-tiggys-bok

Månsystern är den femte delen i Lucinda Rileys serie om de sju systrarna d’Aplièse. Handlingen kretsar kring Tiggy som älskar djur och friluftsliv. Hon har vigt sitt liv åt zoologin och hennes senaste uppdrag handlar om att rädda de utrotningshotade skotska vildkatterna. Hon bor för närvarande på ett större gods där lairden arbetar hårt för att återställa den skotska naturen och faunan. Det är en avskild plats befolkad av ett fåtal människor, men i en av stugorna bor en ålderstigen romsk man vid namn Chilly. När han ser Tiggy hävdar han att hans livsuppgift är fullbordad. Ödet har fört honom till Skottland för att han ska kunna berätta för Tiggy om hennes spanska rötter, och historien tar sin början i grottorna kring Sacromonte där en flicka som kommer att bli en av landets främsta flamencodansöser föds drygt hundra år tidigare.

I Månsystern skildras bland annat den spanska flamencokulturen, men boken berättar också om det hårda livet och utanförskapet för den fattiga romska befolkningen. Trådarna flätas långsamt samman och Tiggys rötter gör att historien sträcker sig över tid och rum samt tar oss med till vitt skilda platser, från uppväxten i Schweiz via de skotska högländerna och vidare till det soliga Spanien. Visst är det en smula romantiserat, men det finns en sådan oerhört medryckande berättarglädje i Lucinda Rileys världar, vilket gör det lätt att bara flyta med och låta sig tjusas av det hon beskriver.

Lucinda Riley har under det senaste året slagit igenom stort i Sverige och hennes serie om de sju adoptivsystrarna som uppkallats efter stjärnbilden Plejaderna är mycket uppskattad. Det är lätt att se varför, för Lucinda Riley är en författare som tar sig tid att berätta detaljerade, vackra och hoppfulla berättelser av ett sällsynt slag.

Utgiven av: Strawberry Publishing, 2020. I översättning av: Gabriella Andersson. 

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.