9789100178215_200x_himmel-over-alaska

Leni är tretton år när familjen flyttar till Alaska. Platsen de bosätter sig på visar sig vara som klippt och skuren för henne far, en man som vill dominera och vars instabila temperament bidrar med en ständig känsla av osäkerhet. Slagen kan komma plötsligt och det går aldrig att förutse vad som väcker hans missnöje. Han ser till att Leni och hennes mor blir allt mer isolerade, men samtidigt visar sig Alaska med dess storslagna natur vara det hem de så länge har letat efter. Känslan av att den plats man älskar mest av allt på hela jorden också är en källa till otrygghet gör Leni kluven. I takt med att åren går längtar hon också allt mer efter frigörelse, men när chansen väl kommer vet hon inte om hon vågar. Hon är rädd för vad som kommer att hända med mamman om hon lämnar henne.

En av årets starkaste läsupplevelser hittills står att finna i Kristin Hannahs gedigna romanbygge. Hon beskriver Leni och hennes livssituation med sådan fingertoppskänsla att det är omöjligt att inte beröras på djupet. Skildringen av den ständiga vaksamhet och anpassning våld i hemmet tvingar en människa till är tung, men viktig, läsning.

I takt med att situationen förvärras och att Leni uppnår en ålder där hon börjar drömma om ett annat liv närmar sig historien en oundviklig brytpunkt, men när den väl inträffar följer nästa katastrof oundvikligen i dess fotspår. Allt utspelar sig med den storslagna naturen och Alaskas vidsträckta vildmark som fond, och det är slående hur författaren lyckas göra miljön till en så stark komponent i handlingen. Miljöbeskrivningarna är inte bara till för att etablera handlingen på en viss plats, de är också en del av gestaltningen av livet familjen lever och den isolering som är en del av Lenis vardag. Kanske är vissa vändningar berättelsen tar mot slutet diskutabla, men på det stora hela är Himmel över Alaska ren och skär läsglädje av det slag som stannar kvar inombords en lång tid efter att sista sidan är utläst.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. I översättning av: Camilla Jacobsson.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.