9789178931569_200x_ett-kallt-fall

Peter May är kanske mest känd för sin Lewis-trilogi där framförallt den första boken, Svarthuset, utmärkte sig och vann många läsares uppskattning. Nu satsar förlaget på att översätta en äldre serie som Peter May skrev innan det stora genombrottet här i Sverige och den första boken i serien om Enzo Macleod heter Ett kallt fall.

Handlingen utspelar sig i Frankrike med avstamp i Paris där Enzo Macleod bor tillsammans med sin dotter. Macleod har gjort karriär inom det rättsmedicinska fältet och hans namn skvallrar om att han har rötter både i Skottland och Italien, men han har på många sätt anammat den franska livsstilen fullt ut. När Enzo slår vad om att han med modern teknik ska kunna lösa några av Frankrikes mest spektakulära och ouppklarade mord blir han indragen i ett fall där en man försvann för drygt tio år sedan. Enzo misstänker att den före detta läraren vid elitskolan École Nationale d’Administration är död och hans farhågor besannas. Att spåra mördaren visar sig dock vara svårare och betydligt farligare än han först hade trott och tillsammans med några trogna vapendragare blir han tvungen att ge sig ut på en resa som tar honom runt i stora delar av Frankrike, men också ner i det slingrande nätet av katakomber under Paris gator.

Det står ganska snart klart att serien om Enzo Macleod är något helt annat än det vi har vant oss vid att läsa av Peter May och jag är inledningsvis ganska skeptisk. Ett kallt fall är skriven i en helt annan anda än Svarthuset och det märks att serien har drygt femton år på nacken, för mycket av den ”moderna teknik” som ska hjälpa Enzo i hans jakt på mördaren känns ganska daterad och är allt annat än sensationell med nutida mått mätt. Dessutom är Macleod något av en buffel som inledningsvis inte är helt lätt att fatta tycke för.

Efter ett tag händer det ändå något som gör att jag fastnar och tycker att berättelsen växer. Kanske beror det på att den första chocken över att Peter Mays berättarstil skiftar så markant har lagt sig. Men jag är också svar för de miljöer berättelsen rör sig i och alla de kulturhistoriska och på många sätt typiskt franska referenser som blir till ledtrådar i mysteriet höjer intrycket avsevärt. När boken väl är utläst känner jag att den trots allt inte var så tokig och att serien förtjänar fler chanser. Lyckligtvis kommer både del två och tre i svensk översättning under 2020, så det finns alla förutsättningar att få veta hur det ska gå för Enzo Macleod. För vadet han gav sig in i är långt ifrån avklarat trots att just den här mordgåtan är löst.

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Leif Jacobsen.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4 av 5

Döden i Galliac utkommer i mars 2020 och En kamp mot klockan släpps i juni 2020

2 reaktioner till “Ett kallt fall av Peter May

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.