9789137155326_200x_namn-inte-de-doda

Nämn inte de döda är den första i en helt ny deckarserie som utspelar sig i Darwin, en stad i norra Australien. Här får vi följa Bluey, en medelålders polisman som har en upphittad vallabyunge vid namn Mango i släptåg. Vid sin sida har han också den nytillträdda Jess, en polis som tillhör ursprungsbefolkningen och som därmed har en tendens att hamna i kläm när kulturkrockar uppstår.

Vi får även följa den unga konststudenten Greta från Sverige som har rest till Australien för att se aboriginernas spektakulära naturmålningar som finns i området. Hon har lämnat Sverige efter en omskakande händelse för att få miljöombyte, men när hon hittar en död kvinna som verkar ha blivit angripen av krokodiler blir vistelsen i Darwin allt annat än fridfull. Ganska snart står det klart att krokodilen bara är en bifigur i sammanhanget och att den döda i själva verket har blivit mördad. Det blir startskottet för en polisutredning som förgrenar sig ner i det australiensiska samhällets allra mörkaste vrår.

Christina Wahldén är journalist och författare med en lång rad böcker i bagaget, men Nämn inte de döda är hennes första deckare i den nya Darwinserien. Boken är mycket lättläst och berättarstilen driven, men själva intrigens uppbyggnad är snarare klassisk än originell. Det som lyfter Nämn inte de döda är den intressanta miljön och författarens skildring av klyftorna som finns mellan Australiens ursprungsbefolkning och kolonisatörerna från Europa. Ofta är det fråga om regelrätt rasdiskriminering mot det aboriginska folket som har levt på platsen i många tusen år och misstron mot den engelskspråkiga övermakten är stor. Christina Wahldén lyckas bra med att skapa spänning ur dessa konflikter och boken utvecklar sig till en riktig nagelbitare. Det finns också en viss fördel med att författaren skildrar Australien som en utomstående betraktare och jag uppskattar att Wahldén har valt att lägga fokus på något helt annat än de soliga sandstränderna. Det är i den komplexa samhällsbilden och i motsättningarna mellan två vitt skilda kulturer som den intressanta läsningen skapas.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/Ester Bonniers, 2020.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.