9789137154763

Sedan Bodils mamma Sofia dog av en överdos har Arto tvingats till en förändring. Han är numera fri från sitt drogmissbruk och jobbar i köket på en skola, men när han får sparken efter en anklagelse om att ha langat narkotika till eleverna blir han fast i en nedåtgående spiral. Sådana som han är märkta av den stämpel som missbruket ger, och märkningen går knappast att tvätta bort. Arbetslösheten riskerar att störta den lilla familjen rakt ner i avgrunden och Arto är en pragmatiker med dålig moralisk kompass. Därför slår han i väntan på ett nytt jobb återigen in på kriminalitetens bana, som en temporär lösning för att kunna sätta mat på bordet och betala hyran. Allt för att ge Bodil den bästa uppväxten han kan erbjuda henne.

David Ärlemalms skönlitterära debut är en föredömligt kort och avskalad historia om en far och hans dotter. Artos kärlek till Bodil är stark och han är beredd att gå långt för att skydda henne från världen och dess ondska, men Artos problematik ligger i att han stundtals inte ser skogen för alla träden. Hans önskan om att göra det bästa för barnet slår ofta fel, trots hans goda intentioner. Frågan jag ställer mig är hur många flickor det finns som lever i Bodils situation, en tanke som är beklämmande. Men trots att mörkret är konstant närvarande är Lite död runt ögonen också en upplyftande berättelse om den gränslösa kärleken och beskyddarinstinkten hos en förälder och barnets fantastiska förmåga till anpassning och acceptans. David Ärlemalm visar prov på stor stilistisk säkerhet. Skildringen av Artos och Bodils vardag och utforskandet av de gråskalor som finns i området mellan rätt och fel är intressant läsning med djupa beröringspunkter.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/ Ester Bonnier, 2020.

Finns hos: BokusAdlibrisOmnible

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.