9789198501476_200x_professorn_haftad

Professorn av Annette Brandelid är en fristående deckare i serien af Hjo. Precis som namnet antyder är det en serie böcker som utspelar sig i den charmiga småstaden Hjo vid Vättern. Handlingen i Professorn kretsar kring ett mordfall där en ung kvinna har bragts om livet i Boulognerskogen i Skövde. Flickan som studerade i den västgötska universitetsstaden är ursprungligen från Hjo och det är där hennes föräldrar bor, vilket gör att fallet uppmärksammas stort av såväl pressen som den lokala polisstyrkan. En tid senare mördas ännu en ung kvinna i ett löparspår, denna gång i Karlstad. Trots avståndet finns det vissa likheter, men den enda som verkar se sambandet är journalisten Sara Blidh som arbetar på lokaltidningen i Hjo.

En av de främsta styrkorna i Annette Brandelids Hjo-deckare är den närhet som karaktärerna ofta har till brotten. Hon fångar stämningen i det lilla samhället där idyllen grumlas av obehag och hon lyckas med att återge känslan människor upplever när det hemska kommer nära och drabbar någon som det finns en personlig relation till. Det är i stor utsträckning detta som Annette Brandelid bygger sina spänningsintriger på, så även denna gång. Småstadsmiljön är också charmigt återgiven och i huvudrollerna hittar vi lokalpoliserna och journalisten Sara, vars privatliv bidrar till en vardaglig och jordnära ton som skapar en fin kontrast mot mörkret som omger själva mordfallen. Professorn är en riktig mysdeckare och passar för den som vill ha en klassisk deckargåta i en pittoresk småstadsmiljö.

Utgiven av: Word from Hjo, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.