9789177951179_200x_terapeuten

Terapeuten av Helene Flood handlar om Sara, en ung kvinna som är psykolog. Hon och hennes make Sigurd har ett till synes perfekt liv, han arbetar som arkitekt och hon driver en privatpraktik hemma i villan. Men en dag försvinner Sigurd och när vännerna som han har åkt för att träffa hör av sig för att uttrycka sin oro inser Sara att han har ljugit för henne. Strax därefter hittas Sigurd död och Sara drabbas strax därefter av den obehagliga insikten att någon mer än hon själv har rört sig hemma i villan. Chocken, den hotfulla stämningen och polisens misstro skapar en ond cirkel och snart vet inte Sara vad som är verklighet och vad som är lögn.

Helene Floods thrillerdebut har hyllats stort i Norge och det råder ingen tvekan om att författaren är skicklig på att skapa suggestiv spänning och att sudda ut gränsen mellan fantasi och verklighet. Sara börjar i längden att tvivla på sitt eget förstånd, vilket gör boken till en riktigt nagelbitare där läsaren tvingas sväva i ovisshet. Är den information vi serveras är sanningen, eller bara en förskönad och vinklad historia från någon vars samvete inte är rent? Det står dock ganska snart klart att det lyckliga äktenskapet mellan Sigurd och Sara har kantats av stora sprickor som inte har synts utåt. Boken är återberättad i ett långsamt tempo, vilket ger utrymme för detaljer och ett krypande obehag som sakta förtätar stämningen. Terapeuten är en thriller med en originell ton och passande läsning för den som uppskattar genomtänkta intriger och subtil spänning.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2019. I översättning av: Lotta Eklund.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Terapeuten av Helene Flood

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.