9789178614769_200x_ett-hem-att-do-for

Lina Arvidssons spänningsdebut är en berättelse om en ung kvinna som bor i ett slitet kollektiv. Hennes namn är Hanna och de inneboendes ovanor driver henne till vansinne, men när hon inte kommer in på den utbildning hon har hoppats på måste drömmen om att arbeta med film vänta. Istället försörjer hon sig som vikarie inom hemtjänsten, ett slitigt och oregelbundet jobb där inkomsten baseras på hur många arbetspass hon tilldelas.

När Hanna får ett erbjudande om att vakta ett hus medan dess ägare är utomlands tackar hon ja. Att ta in posten och vattna blommorna är en inte allt för betungande uppgift och huset blir snabbt en fristad där hon för en kort stund kan koppla bort tanken på sina högljudda lägenhetskamrater och den vardag hon tvingas leva i. Men ganska snart inser Hanna att någon mer uppehåller sig i huset, en skrämmande insikt som kommer att förändra allt hon visste om sig själv.

Ett hem att dö för än en svensk roman som pendlar någonstans i gränslandet mellan psykologisk thriller och deckare. Karaktärerna är väl tecknade och det är lätt att fatta tycke för Hanna som är en helt vanlig tjej som kämpar för att få tillvaron att gå ihop. Huset hon ska vakta visar sig ruva på en och annan hemlighet och författaren skapar en olustig känsla av anonymitet mitt i det vanliga villakvarteret. Trots att det rör sig människor strax intill verkar ingen märka vad som händer innanför husets väggar. Lina Arvidsson har lyckats skapa en historia där gränserna sakta töjs ut och där manipulativa krafter gör det lätt för Hanna att ryckas med och önska att det vore hon som bodde i den vackra villan. Bitvis är det oerhört spännande och även om jag tidigt anar att något inte står rätt till är upplösningen svår att förutse. Lina Arvidssons debut känns både originell och lovande inför framtiden.

Utgiven av: Lind & Co, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Ett hem att dö för av Lina Arvidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.