9789174296686_200x_torst_pocket

När en person hittas mördad och tömd på blod är det inledningsvis bara ännu ett makabert mord för Oslopolisen att utreda, men snart står det klart att det är en osedvanligt sjuk hjärna som ligger bakom och att fler brott är att vänta. Mördaren tömmer sina offer på blod och tidningarnas löpsedlar eldar på panikkänslorna. Det talas om en vampyrist och hela Oslo är satt i skräck. Polisen kommer ingen vart med sin utredning och till sist fattas ett radikalt beslut. Det är dags att återigen kalla in Harry Hole, utredaren som bättre än någon annan vet hur en seriemördare tänker.

I den elfte boken om Harry Hole har den slitne kommissarien just uppnått en osedvanligt god balans i sin tillvaro. Han är nykter och arbetar numera med att utbilda nästa generation poliser, varav en är hans styvson Oleg. Harry är nästan lycklig, vilket är lika ovanligt som befriande. Men när han till sist ändå blir övertalad att delta i utredningsarbetet och jakten på vampyristen sätts återigen hans motståndskraft och lojaliteter på prov.

Jo Nesbø bjuder som alltid på en driven kriminalgåta där ingenting är svart eller vitt. Visst kan man rygga tillbaka inför de brutala brotten, men det går inte heller att låta bli att tjusas av författarens osvikliga känsla för timing och dramaturgi. Nesbø gör det aldrig enkelt för sig och väljer aldrig den mest uppenbara lösningen. I Törst har han också valt ett tema som har skrämt människor i århundraden, och den blodtörstiga vampyrens makabra dragningskraft står sig än idag. Törst är helt enkelt en mästerlig thriller där Jo Nesbø än en gång visar varför han är en av världens mest framgångsrika deckarförfattare.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2017. Pocket, 2017. I översättning av: Per Olaisen. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Törst av Jo Nesbø

  1. Jag lyssnar på Kniv, hans senaste, och den är nog hans bästa hittills tycker jag. Kul när en författare som man alltid gillat plötligt skriver en än bättre bok än vad man hoppats på 😊

  2. flyttade boken till ”läsessnarast möjligt på kö” i hyllorn
    har just nu 3 fyllda olika fack med -att läsa böcker, samt ett plan olästa, serier med Göran redin, Astrid Lindgren osv aha just det fick tag på hela Bente edersens Bente, hehe, NÄR hinna den, Läste Sagan om isfolket när ja en gång låg på sjukhus en längre tid, tillslut fick de sätta in en cyckel där….läsa läsa läsa, enda va cyckeln, toa, tillslut, liiiten liiiite ute, tv värdelös, så thanks to books.=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.