Att planera mitt läsande har blivit något av en tradition kring nyår sedan jag började blogga. Det finns en uppsjö av utmaningar inom bloggsfären, allt från att läsa hyllvärmare som har stått i bokhyllan olästa alltför länge till att läsa böcker från tidigare outforskade författarskap. Jag har provat på det mesta och konstaterat att den typen av utmaningar sällan lyckas eftersom så mycket annat styr min läsning. Jag vet i skrivandets stund inte hur många recensionsexemplar som kommer att dyka upp eller vilka andra uppdrag kring böcker och läsning som kan bli aktuella, och därför har jag i år valt att skippa alla typer av läsutmaningar förutom det mål jag har satt upp på Goodreads om att läsa 120 böcker. Under 2019 läste jag totalt över 200 böcker, men vill inte känna någon press att nå upp till samma siffra i år. 10 böcker per månad känns trots allt rimligt och blir det fler ser jag det som en extra bonus. Jag har också konstaterat att valfrihet inspirerar mig och att jag läser mer när min läsning inte är för uppstyrd. Blir det för inrutat och kravfyllt dödar det helt enkelt glädjen och inspirationen. Däremot kanske det kommer inlägg om planer på kortare sikt, t ex om vilka mina läsplaner är för kommande månad eller inför sommaren.

Även om jag inte gör några listor med specifika titlar jag vill läsa finns det såklart ändå vissa tankar kring hur jag vill att mitt ”läsår” ska bli. Under 2019 läste jag ovanligt mycket feelgood, vilket var trevligt, men förhoppningen är att det under 2020 ska finnas tid även för lite tyngre romaner. Just romanerna är en genre som jag har tappat bort lite under senare år, men det finns många böcker där som jag är nyfiken på. Jag hoppas även att jag får tillfälle att läsa mer sakprosa och fackböcker, då även det är en typ av böcker som jag läste mycket av förut men som på senare år har fått ta ett kliv tillbaka. Deckare kommer jag självklart också att läsa massor av och förhoppningsvis kan jag kanske läsa ikapp en och annan serie där jag har halkat efter. Ytterligare ett önskemål är att läsa fler böcker som utspelar sig i länder som är lite ovanligare inom litteraturen. Det behöver inte nödvändigtvis vara jätteexotiskt, men det är roligt med lite omväxling eftersom de flesta av de böcker jag läser utspelar sig i Sverige och övriga Norden, Storbritannien och USA.

När det gäller bloggandet är min målsättning att skriva mer regelbundet och förhoppningsvis att också hitta nya sätt för att variera mitt innehåll. Under hösten har det mest blivit recensioner och även om de har varit ganska många har de kommit i glesa skurar. Under 2020 vill jag hitta en balans där jag publicerar inlägg oftare och inte hela tiden halkar efter med recensionerna. Jag hoppas också kunna hitta inspiration till andra sätt att skriva om böcker, t ex genom listor och trendspaningar, samt kanske även bredda bloggandet så det även blir en del inlägg som handlar mer om själva skrivprocessen och det arbete som ligger till grund för en bok. Har ni några förslag på vad ni vill att jag bloggar mer om får ni gärna lämna en kommentar!

God fortsättning på det nya året!

gray magnifying glass and eyeglasses on top of open book
Photo by Wallace Chuck on Pexels.com

5 reaktioner till “Läsplaner 2020

  1. God fortsättning!

    Jag håller med om utmaningarna men efter att ha varit mer eller mindre utmaningslös (på läsfronten) förra året så tänker jag hoppa på ett par stycken i år. Dessutom är det ju ganska roligt att sätta samman alla listor 😉

  2. Jag har försökt följa utmaningar förut, men i år tänker jag bara försöka vidga mina vyer genom att läsa författare från icke-västerländska länder. För mig har det varit givande att se dina listor med kommande böcker, jag har hittat nya böcker och serier som jag kanske skulle ha missat annars. Så det får du gärna fortsätta med 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.