9789150944297_200x_paris-forsvunna-dottrar

Året är 1946 och Andra världskriget är över, men efterdyningarna sköljer fortfarande över världen och många levnadsöden är ännu starkt påverkade av krigshändelserna. När Grace Healy en dag hittar en övergiven resväska på stationen tar hon hand om den för att försöka hitta ägaren, men innehållet hon påträffar kommer istället att få henne involverad i ett av Storbritanniens mest framstående nätverk av kvinnliga spioner. Väskan har tillhört deras ledare och innehåller fotografier av tolv kvinnor som försvann under sin tjänstgöring på kontinenten. Grace bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som hände med dem, vilket blir upptakten till en fängslande och äventyrlig berättelse om mod och systerskap i ett krigshärjat Europa.

Paris försvunna döttrar är en historisk roman som är mycket detaljerad och välskriven. Premissen är lockande och den fängslar mig omgående, för det finns något lockande över historien om de kvinnliga agenternas mystiska öde. Vi får sedan följa flera av dem och ta del av deras personliga berättelser från en värld som befinner sig i brinnande krig och en av de saker som gör boken så fängslande är att författaren inte har lindat in händelserna i något sagolikt skimmer. Visst finns det en spänning i det äventyrliga, men det är gestaltningen av kvinnornas rädsla och den press de lever under som gör boken trovärdig. Pam Jenoff lyckas förmedla att det i grund och botten är helt vanliga mödrar och döttrar som har tvingats in i en situation där de måste uppbåda ett stort mod. Paris försvunna döttrar har det mesta du kan förvänta dig av en historisk roman, men boken är också en nervkittlande thriller om ett spel på liv och död där kvinnorna ingen misstänkte för att vara spioner spelade en avgörande roll.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2019. I översättning av: Gunilla Mattsson

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.